2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ombudsman: több pszichológus kell

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint több pszichológust kellene alkalmazni és az üres szakorvosi státuszt sürgősen fel kell tölteni a Váci Fegyház és Börtönben, de az elítéltek számához képest elég nevelő dolgozik az intézetben - közölte az ombudsman szerdán az MTI-vel.
2010. július 21. szerda 16:17 - HírExtra
Szabó Máté a váci büntetés-végrehajtási intézetben tett látogatása során arra jutott: "megfelelően érvényesül a fogvatartás törvényes végrehajtásához szükséges rend és kiemelten kezelik az elítéltek foglalkoztatását, de vannak megoldásra váró problémák".

Az ombudsman a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának és a váci intézet vezetőjének is elküldte jelentését, egyúttal megoldást is javasolt a vizsgálata során észlelt problémák orvoslására.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy a váci létesítmény az országhoz hasonlóan 140 százalékos telítettségű. Az intézmény vezetői mégis átgondolt, következetes munkával igyekeznek biztosítani a fogvatartottak megfelelő elhelyezését, ellátását, munkáltatását, valamint a büntetés céljával nem ellentétes jogaik gyakorlását.

Az ombudsman szerint azonban sérti a jogállamiság elvét és a jogbiztonság követelményét, valamint akár az elítélt tulajdonhoz való jogát is az intézetnek az az előírása, hogy a hozzátartozónak meg kell határoznia, mire költheti az elítélt a neki küldött pénzt.

Az ügyvédi beszélő helyiség pedig nem tesz eleget annak a követelménynek, hogy a védő ellenőrzés nélkül beszélhessen az ügyfelével, mivel egyszerre több ügyvéd is találkozik a megbízójával egy olyan szobában, amelyben nincsenek elválasztó falak.

Kifogásolta továbbá azt is, hogy a szolgálatok beosztása kiszámíthatatlan, a jogszabályoknak megfelelő pihenés és szabadság "nem maradéktalanul garantált" és a szolgálatra soron kívül berendeltek költségeit sem térítik meg teljes egészében. Ezen felül megjegyezte azt is, hogy a felújítás alatt álló állományi helyiségek felszereltsége hiányos.

Szabó Máté úgy ítélte meg, hogy a zárkák felszereltsége, az egyes körletek folyosóin lévő fürdők is általában megfelelnek az elvárásoknak. Emellett pozitívan értékelte azt is, hogy a fogvatatottak és az intézet dolgozói ugyanazt az ételt kapják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását