2024. április 29. - Péter

Közveszélyes tragacsok az utakon

Az ombudsman szerint ezerszámra közlekednek az utakon a hatóságok által a forgalomból - akár évek óta - kivont járművek. Szabó Máté megdöbbentőnek tartja a helyzetet és az ügyben az illetékes miniszterekhez fordult.
2010. július 20. kedd 17:54 - HírExtra
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a hatályos jogszabályok visszásságával magyarázta a problémát. Ezek szerint ugyanis nemcsak az eladónak, hanem a vevőnek is tizenöt napon belül be kell jelentenie a tulajdonosváltozást.

"A bejelentett eladás, de be nem jelentett vétel esetén a hatóság +az átírás elmulasztása+ indokával a járművet papíron ki is vonhatja a forgalomból" - emlékeztetett az ombudsman.

Szabó Máté a jogszabályból fakadó másik problémára is felhívta a figyelmet. Rámutatott arra: az autó eladója hiába jelenti be a tulajdonosváltást, előfordulhat, hogy továbbra is rajta hajtják be a parkolási vagy az úthasználati pótdíjat. Amíg ugyanis a vevő nem kezdeményezi a jármű átírását, addig a legutóbbi tulajdonos és üzembentartó szerepel a nyilvántartásban. Az eladó számára a helyzet tisztázása pedig akár még perbe is kerülhet - tette hozzá.

Az ombudsman az általa megállapított visszásságok miatt a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, valamint a belügyminiszterhez fordult.

Szabó Máté közleményében kiemelte: a gépjárművekkel kapcsolatos bűnözés elleni hatékony fellépéshez, a közlekedési szabályok érvényre juttatásához, valamint egy esetleges káreseménynél is elengedhetetlen, hogy a közlekedésben részt vevő járművek adatai naprakészek legyenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását