2024. május 19. - Ivó, Milán

Lassan elnyeli a Spanyol tengerpartot a beton

Naponta nyolc labdarúgó pályának megfelelő nagyságú területet betonoznak le a spanyol tengerparton a Greenpeace új felmérése szerint.
2010. július 16. péntek 20:53 - HírExtra
A nemzetközi környezetvédő szervezet pénteken bemutatott kutatása szerint a természetes növényzettel borított spanyol tengerpartból 1987 és 2005 között összesen 50.504 hektárnyi tűnt el beton alatt. A dél-európai ország lakossága az utóbbi két évtizedben 5 százalékkal növekedett, miközben a tengerparton élő népesség nagysága 25,4 százalékkal nőtt.

A szárazföld belsejéből a partra költöző tömegek elhelyezésére az ingatlanszektor felfutásának idején, a 2008-ban kiteljesedett világgazdasági válságot megelőző években lakások millióit építették. Például egyedül 2006-ban 1,479 millió tengerparti lakás építését tervezték Spanyolországban, ahol összesen 40,5 millióan élnek.

A Greenpeace kutatása szerint a spanyol lakosság 44 százaléka lakik a tengerparton vagy a térségében, és ez a közel 20 milliós embertömeg a több mint 500 ezer négyzetkilométer nagyságú ország területének mindössze 7 százalékán zsúfolódik össze.

"A természetes környezet elleni agresszió feltartóztathatatlan volt az utóbbi években, a legrosszabb pedig az, hogy továbbra is ez a tendencia a meghatározó" - mondta Juan Lopez Uralde kutatásvezető a tanulmány madridi bemutatóján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását