2024. április 18. - Andrea, Ilma

Idén is megtartják a cseresznyefesztivált

Húszéves hagyomány folytatódik a hétvégén Nagykörűben, ahol péntek délutántól vasárnapig több ezer érdeklődőt várnak a sorrendben XIV. Cseresznyefesztiválra.
2010. július 16. péntek 20:22 - HírExtra
Veres Nándor jelezte: a községet hónapokon át fenyegette a belvíz és a Tisza áradása. A természeti csapások mellett ráadásul az önkormányzat szűkös anyagi lehetőségei is kétségessé tették az idei programsorozat megszervezését.

Ám végül mégis úgy döntöttek: ha a ma már országos hírnévnek örvendő rendezvény történetében annak idején elő is fordult, hogy cseresznyefesztivál nélkül telt el egy-egy esztendő, a seregszemle mai házigazdáit kötelezi az idén immár két évtizede útjára indult kezdeményezés múltja és népszerűsége.

Így július 16-18. között szinte minden a ropogós, rubinpiros gyümölcsről szól a Magyarország Cseresznyéskertjeként emlegetett településen – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: új köntösbe bújtatva, új néven rendezik meg idén a népünnepélyt, amely ezúttal a Nagy Cseresznyevásár és Nagykörűi Búcsú nevet viseli.

A pénteken nyugdíjas kórustalálkozóval, a X. Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor zárókiállításának megnyitójával és nosztalgia utcabállal induló rendezvényfolyam szombaton egyebek közt a cseresznyemagköpő versennyel folytatódik, amelynek győztese viselheti egy napig a Nagykörű Cseresznyekirálya címet.

Az apróbbak szórakoztatásáról szöszmölde néven népi játszóház gondoskodik, ahol vadászhatnak egérrel, morzsolhatnak kukoricát, célba dobhatnak patkóval, ügyeskedhetnek a diótörővel, lovagolhatnak hordón.

A vásári forgatagban kialakított gazdaportákon a környező településeknek biztosítanak a szervezők bemutatkozási lehetőséget. A Nagy Bogrács vendéglőben kialakított kamarapódiumon számos fellépő gondoskodik a szellemi táplálékról: lesz bábelőadás, népzenei és könnyűzenei koncert, sztárvendégként pedig Szőke András humorista lép színpadra.

Vasárnap hamisítatlan falusi búcsúvá alakul át a fesztivál, ahol ökojátszótér, interaktív környezetvédelmi program és rövid, ám tartalmas gát-túrák várják a természetvédelem iránt fogékony látogatókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását