2024. május 21. - Konstantin

Elhunyt a karnagy

Elhunyt Charles Mackerras világhírű ausztrál származású karmester; a cseh zenék specialistájaként is számon tartott művész rákos volt.
2010. július 15. csütörtök 23:12 - HírExtra
A 84 éves karmester rövid szenvedés után halt meg Londonban - közölte a művész ügynöke, Robert Rattaray.

Charles Mackerrast a betegség sem hátráltatta az életét jellemző rendkívüli aktivitásban: július 25-én a BBC Proms sorozatában adott volna koncertet, augusztusban pedig Mozart Idomeneóját vezényelte volna az Edinburgh-i Fesztiválon.

Sir Alan Charles Maclaurin Mackerras ausztrál szülők gyermekeként New York-ban született, felnőtt életének színtere azonban döntően Nagy-Britannia volt: dolgozott a BBC Szimfonikusokkal és zeneigazgatója volt az English National Operának.

A Sidney-i Operaház nyitó koncertjét - a Sidney Szimfonikusok és Birgit Nilsson hangversenyét - is ő vezényelte 1973-ban. A zenekar menedzsere a halálhírrel kapcsolatban ugyancsak felbecsülhetetlen veszteségről nyilatkozott.

Olyan mester halt meg, akit világ bármely részén szívesen láttak, így például a Salzburgban és más ausztriai fesztiválokon a Camerata Salzburg élén, mivel Mozart-repertoárját páratlanul gazdagnak tartották. Dirigált a San Francisco Operában a New York-i Metropolitanben. Nagy figyelmet fordított a cseh zene, különösen Janácek műveinek népszerűsítésére, ezért 2010 tavaszán a cseh kulturális miniszter kitüntette. Charles Mackerras Prága díszpolgára és a Cseh Filharmonikusok vezetője is volt.

A Skót Kamarazenekarral (Scottish Chamber Orchestra), amelynek hosszú ideig vezető karmestere volt, számos turnén járt. 1997-ben ő vezényelte a Royal Philharmonic Orchestra élén Rost Andrea első, Le delizie dell'amor című szóló árialemezét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását