2024. május 2. - Zsigmond

Újságírónk új, elképedt orcája

A Balaton Fejlesztési Tanács nem volt a helyzet magaslatán. Furcsa, hogy ilyen előfordulhat, de kollégánk legalább "sokkot kapott". Vajon miért?
2010. július 13. kedd 11:14 - Győry S. József, Gyülvészi András
Balaton. Szeretett magyar tengerünk, hiába, nekünk már csak ez maradt. Érzéseink vegyesek, ahogyan a felhozatal is. Lestrapált vendéglőcskék - lángososok - kínálják a föveny mellett a méregdrága portékájukat, a minőség természetesen kritikán aluli. Talán nem is baj, hiszen mindenki boldog, sört pedig az élelmiszerboltokban is lehet vásárolni.

Persze a wellness szállodák is csábítóak a maguk „nyugati” pompájával, télen-nyáron nyitva állnak a magasabb igényű - vagy pusztán vastagabb pénztárcájú - hazai és külföldi látogatók előtt. Masszázs és szauna, svédasztal és teniszpálya: a pihenés garantált.

Kíváncsiak voltunk, hogy melyik alternatíva jellemzi 2010-ben szeretett tavunkat. Mivel a Balaton Fejlesztési Tanács célja a térség fejlesztése és propagálása, kézenfekvőnek bizonyult, hogy partnereink lehetnek a felmerülő kérdések megválaszolásában. Támogatásokról, fejlesztésekről, megvalósult és folyamatban lévő tervekről, és természetesen konkrét összegekről szerettünk volna hallani.



Tévedtünk


Az újságíró tájékozódik, átgondolja a kérdéseit, majd meglátogatja az ominózus közhasznú nonprofit Kft honlapját. Kicsit hezitál, hiszen valami nem stimmel: hol a telefonszám? A „tel./fax:” helye „bután tátong”, emberünk fél percet veszít, míg megleli oldalon a keresett adatot.

Telefonál, harmadjára fel is veszik a vonal túlsó felén a kagylót, azonban senkit nem tudnak adni. - Az illetékes szabadságon van. – Emberünk nem hagyja annyiban, kérdéseit elküldi e-mailben, amelyből kiderülhetett, hogy nem feltétlenül egy turisztikai ajánlóra kíváncsi. Alig fél óra múlva csörög a telefonja, megkapja egy érdemben nyilatkozni képes személy kontaktját: legalábbis ezt ígérték neki előzőleg. - Általában Ő szokott nyilatkozni. - Az újságírónak ez elég is.

Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság igazgatónője, Dani Barbara nyilatkozott.

Itt a nyár, a Balaton vonzza elsősorban a magyar fiatalokat, persze a Horvát tengerpart jelentős konkurencia az Önök számára. Rosszul látom?

Bővebben?
A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet, a "Balaton Régió" évszázadok óta szerves régiót képez a Balaton körül, amelynek összekötő ereje a tó maga, illetve az általa meghatározott gazdasági-társadalmi környezet. Mivel a Balaton Régió főként az idegenforgalmi bevételeinek köszönhetően jelentős tényezője a nemzetgazdaságnak, kiemelt fontosságú a térség folyamatos fejlesztése. Részlet a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. oldaláról.
Legfőbb vetélytársunk valóban a Horvát tengerpart, de azt gondolom, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően mindent megtalálnak a belföldi látogatók a Balatonon, amiért korábban külföldre kellett utazniuk. Gyerekbarát feltételekkel felszerelt strandok, animátorok, gyönyörűen gondozott közparkok, vendégbarát szállások állnak az üdülni vágyók rendelkezésére. Számtalan kirándulási lehetőség közül választhatnak az érdeklődők, vitorlázásra is van lehetőség. A Balatonon a családosok és a fiatalok is megtalálják a számukra megfelelő szórakozási lehetőséget.

Melyik ország turistái vannak többségben a Balatonon?

Nagyon sok vendégünk van a környező országokból, így Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából, valamint Oroszországból is egyre többen látogatnak a régióba. Valószínű, hogy a csökkenő német idegenforgalmat nem tudjuk visszafordítani, hiszen a gazdasági állapot és a görög-spanyol helyzet őket érinti a leginkább.

A magyar tenger elsősorban a panziókra alapozza a vendéglátást, legalábbis sokan még mindig így vélekednek.


Nem a panziókra alapozzuk, hiszen több mint harminc, négy csillagos wellness szállodánk van, amelyek télen-nyáron a vendégek rendelkezésére állnak. Külön gyermekmedencék, gyermekfoglalkoztatók, kis óvodák várják a családosokat, ezen kívül a nyaralást sem ronthatja el az esetleges rossz időjárás. Természetesen vannak magánlakások, panziók, kempingek is a szállodákon kívül, így mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő szálláslehetőséget.



Mi az, amiben még fejlesztésre szorul a régió?

A regionális operatív programokon keresztül lehet fejlesztéseket generálni és abból lehet támogatásokat kapni bizonyos fejlesztésekre. Szállás, vendégfogadás tekintetében elég jól állunk, egy két attrakcióra valóban szükség lenne a Balatonnál, ennek a megvalósítására EU pályázatokból lesz lehetőség.

Melyek ezek a fejlesztések?

Mit mondjak erre? Tematikus parkokra lenne szükség, gyerekeknek szóló vidámparkra, szórakoztatóközpontra, ahol a család minden tagja egy teljes napot is el tud tölteni.

Ez nem kevés pénz. Mire tippel, mekkora összegre lenne ehhez szükségük?


Nem tudom.

Eddig mennyit költöttek a fejlesztésekre?

Lehet tudni, de fejből nem tudom, mi marketing szervezet vagyunk, nem összesítjük ezeket az összegeket.

Az újságíró elképedt. Olyan személynek adták meg a számát, aki nem kompetens a kérdések megválaszolásában. Jó tudni, hogy létezhet ilyesmi. Nem baj, nem adtuk fel.

Mindeközben annyira szerettünk volna további interjút készíteni kompetens személlyel, hogy újra segítséget kértünk. Kaptunk is, méghozzá egy telefonszám formájában. Az ígéret szerint egy olyan személlyel beszélhettünk volna, akinek hatalmában áll interjúalanyt biztosítani. Telefonáltunk, de a Balatoni Fejlesztési Tanács munkatársa, aki interjúszervezésben jártas,  éppen külföldön nyaralt. Vajon miért az ő számát adták meg?

Lesz még folytatás, hiszen tornyosulnak a megválaszolatlan kérdések.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását