2024. április 19. - Emma

"Száguld" a görög reformprogram

A vártnál jobban halad a görög takarékossági és reformprogram végrehajtása - állapította meg Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróval fizető országok pénzügyminiszteri testületének elnöke.
2010. július 13. kedd 11:08 - HírExtra
Az "euróklub" hétfő este tartott ülést Brüsszelben, mielőtt kedden a 27 EU-ország pénzügyminiszterei ültek volna össze tanácskozásra. A hétfő éjjel tartott sajtótájékoztatón Juncker úgy vélekedett, hogy a görögök szeptemberben lehívhatják a számukra kidolgozott pénzügyi mentőcsomag második tételét, miután májusban már kaptak 14,5 milliárd eurót fizetési helyzetük megszilárdítására az eurózóna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) összefogásával.

Több pénzügyminiszter ugyanakkor azt a reményét hangoztatta, hogy hamarosan Szlovákia is hozzájárulását adja ahhoz a több százmilliárd eurót készenlétbe helyező mechanizmushoz, amely az esetleg bajba kerülő további euróövezetbeli országok megsegítését célozza.

Az úgynevezett Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) - amelynek a létrehozását a görög adósságválság nyomán keletkezett aggodalom jegyében határozták el - 440 milliárd eurós kölcsönalap lesz, s a készenlétbe helyezendő pénzt az euróval fizető 16 ország adja össze. A 440 milliárd a korábban létrehozott 60 milliárdos támogatási vészkeretet emeli fel 500 milliárdra. Ehhez jön még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 250 milliárdos kerete, vagyis az eurózóna pénzügyi stabilitását összesen 750 milliárd euró készenlétben tartásával kívánják biztosítani.

A Robert Fico vezette előző szlovák kormány elvben beleegyezését adta a programban való szlovák részvételhez, ám az eddigi ellenzéki pártok ellenkezésüket hangoztatták. E pártok a júniusi választások nyomán kormányra kerültek, és most hatalmas nyomás nehezedik rájuk, hogy ne akadályozzák az EFSF életre hívását.

Iveta Radicová, az új szlovák miniszterelnök Brüsszelben tartózkodik, és kedd délután találkozik José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását