2024. március 19. - József, Bánk

Így növekedtek az árak

Januárban a mezőgazdasági termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a növényi termékek árának 2,6 és az élő állatok és állati termékek árának 1,4 százalékos növekedéséből eredően - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2018. március 13. kedd 10:00 - HírExtra
 
Az áremelkedés üteme tovább lassult, decemberben 5,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, a növényi termékek 6,0 százalékkal, az élő állatok és állati termékek 3,8 százalékkal kerültek többe, mint 2016 végén.

Az állati termékek drágulása 17,4 százalékról 8,9 százalékra csökkent. A tej ára januárban 5,8, a tojásé 24,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt a decemberi 14,5, illetve 33,1 százalékos éves emelkedés után.

Az általános tendenciával ellentétben a gabonafélék ára egy év alatt 11,2 százalékkal emelkedett januárra a decemberi 9,2 százalékos drágulás után. A búza felvásárlási ára 13,4, a kukoricáé 10,9 százalékkal nőtt.

A burgonya ára is mérsékeltebben, 14,5 százalékkal csökkent éves összevetésben a decemberi 18,8 százalék után.

A zöldségek ára a decemberi 9,7 százalék után 15,5 százalékkal volt alacsonyabb januárban, mint egy évvel azelőtt. Különösen nagyot csökkent az uborka (42,8 százalék) és a karfiol (35,6 százalék), de 29,5 százalékkal olcsóbb lett a paradicsom és 20,7 százalékkal a fejes saláta ára, míg a vöröshagyma 9,3 százalékkal drágult.

A gyümölcsök drágulása a decemberi 21,3 százalékosról 16,5 százalékosra mérséklődött.

Az élő állatok felvásárlási ára a decemberi 2,3 százalék után januárban hasonlóképpen, 2,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A vágósertés ára 10,8 százalékkal volt alacsonyabb, a tavaly januárinál, a vágómarha viszont 20,2 százalékkal drágult. A baromfi ára átlagosan 1,3 százalékkal emelkedett, ezen belül viszont a libáé nőtt 27,9 százalékkal, a pulykáé és a kacsáé árnyalatnyit csökkent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását