2024. május 7. - Gizella

Az MNB véleménye igenis számít

Az Európai Központi Bank (EKB) álláspontja szerint a magyar hatóságoknak biztosítaniuk kell azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkavállalóinak javadalmazására vonatkozó jogszabályok módosításáról a jegybankkal együttműködésben, véleményének figyelembevételével szülessen döntést.
2010. július 13. kedd 08:47 - HírExtra
A frankfurti székhelyű pénzintézet leszögezi, hogy az MNB döntéshozóinak fizetésének módosítása nem változtathatja meg a kinevezésükkor érvényes feltételeket, ezért a törvényjavaslatnak rendelkeznie kell arról, hogy a módosítás csak jövőbeni kinevezésekre vonatkozhat.

Az EKB a magyar Nemzetgazdasági Minisztérium kérésére mondott véleményt az MNB-ról szóló törvényt módosító törvényjavaslatról. Az európai pénzintézet hétfőn honlapján ismertette állásfoglalását, amelyet Jean-Claude Trichet EKB-elnök írt alá.

A dokumentum leszögezi: biztosítani kell az MNB részvételét a törvényjavaslat elfogadási eljárásában, és a törvényjavaslatot úgy kell módosítani, hogy az megfeleljen a központi banki függetlenség elvének.

Az EKB emlékeztet arra, hogy a magyar miniszterelnök 2010. június 8-án bejelentette a kiegyensúlyozott költségvetés megteremtését célzó, 29 intézkedésből álló cselekvési tervet, s ezen intézkedések egyike a havi jövedelmek kétmillió forintos felső határának bevezetése a közszférában. Az EKB szerint a javasolt változtatások az MNB-elnök jelenlegi fizetéséhez képest megközelítőleg 75 százalékos csökkenést eredményeznének, és csökkenne az alelnökök, illetve a Monetáris Tanács és a Felügyelő Bizottság tagjainak a jövedelme is.

Az MNB-ről szóló törvény módosítását illetően az EKB leszögezi: biztosítani kell azt, hogy ne sérüljön a központi banki függetlenség elve.

Az EKB közölte: a magyar szaktárca július 1-jén továbbította a törvényjavaslatot az EKB-hez, a lehető leggyorsabb véleménynyilvánítást kérve. Az EKB értesülései szerint a parlamentben a törvényjavaslatot várhatóan július 19-ig elfogadják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását