2024. június 10. - Margit, Gréta

Vagyonadó: három kulcsos lesz?

Háromkulcsos lesz a tervezett vagyonadó: ha eléri a harmincmillió forintot az ingatlan értéke, akkor ezen összeg alatti része is sávosan adózna - tudta meg az MTI kedden szocialista forrásból.
2009. június 16. kedd 14:56 - HírExtra
A hétfő esti frakcióülésen úgy döntött az MSZP, hogy a gazdasági bizottságot kéri meg egy módosító csomag benyújtására. A módosítás szerint 30 millió forintig marad az adómentesség, de ha ezt az összeget eléri az ingatlan értéke, akkor sávosan adózik. A 30 millió forintot meg nem haladó rész után 0,25 százalék, a 30 és 50 millió forint közötti részre 0,35 százalék, míg 50 millió forint felett 0,5 százalék az adókulcs.

A szocialisták döntöttek arról is, hogy egy tulajdonosnak minden ingatlana után adót kell majd fizetnie. Az az ingatlan, amelyben lakik az adózó és nem éri el a 30 millió forintot, továbbra is adómentes lenne, a második ingatlana 15 millió forintig lenne adómentes, harmadik, illetve sokadik ingatlana pedig már az első forinttól adózna.

Az MTI információi szerint a magánszemélynek a vagyonadót a személyi jövedelemadó bevallásban, nem magánszemélynek a társasági adóról szóló bevallásban, az evásnak pedig az eva bevallásban kell bevallania az adóév május 20-ig. Az MTI úgy tudja, hogy továbbra is az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szedné be a vagyonadót, és nem lehetne levonni az szjából; ezt a két javaslatot az SZDSZ szorgalmazta.

A vagyonadóból továbbra is 40-50 milliárd forint bevételt várnak. Az MTI információi szerint a módosító javaslatok között szerepel az is, hogy már nem forgalmi érték alapján állapítanák meg az értékhatárokat, hanem települési átlagérték szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását