2024. május 19. - Ivó, Milán

Fellegi vizsgálatot indíttatott. Újabb ingatlanügy?

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter utasította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezetését azonnali vizsgálat elrendelésére egy nagy értékű budapesti, XII. kerületi állami ingatlan ingyenes alapítványi tulajdonba adásáról szóló döntés időzítésével és egyéb körülményeivel kapcsolatban - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán.
2010. július 7. szerda 20:54 - HírExtra
A szaktárca állásfoglalásában emlékeztet arra, hogy Kamarás Miklós, az MNV Zrt. korábbi vezérigazgatója a távozása előtti napokban írta alá az állami ingatlan átadásáról szóló szerződést. A Budakeszi úti épület térítésmentesen került a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány tulajdonába.

Az állásfoglalásban a szakminisztérium cáfolja Kamarás Miklósnak a sajtóban megjelent állítását, amely szerint Halasi Tibort, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát előzetesen szóban tájékoztatta az ügyről.

A Magyar Nemzet szerdai számában a szerkesztőség birtokába került szerződésre hivatkozva azt írta, hogy Kamarás Miklós leváltása előtt három nappal írta alá azt a szerződést, amellyel a XII. kerületi állami ingatlant térítésmentesen átadják a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványnak. A 4500 négyzetméter alapterületű ingatlan bruttó értéke 560 millió forint.

Az MNV volt vezetője azt állította, egyeztetett a tranzakcióról az állami cég új vezetésével, Halasi Tibor, az MNV igazgatósági elnöke, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azonban erre nem emlékszik - olvasható a lapban. Kamarás Miklós arra is hivatkozott, hogy a szóban forgó ingatlan átadására "törvényi kötelezettsége" volt, így nem mérlegelhettek.

Zoltai Gusztáv, a közalapítvány társelnöke elmondta: az ingatlan a második világháború előtt az izraelita hitközség tulajdonában lévő egyházi menedékházként működött, majd az 1945-ös államosítás után a kanadai nagykövetség költözött ide. Miután a diplomáciai testületnek már nem volt szüksége az ingatlanra, azt az államtól visszaigényelte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

Zoltai Gusztáv emlékeztetett: a közalapítvány 1997-es alapító okiratában az állam vállalta, hogy induló vagyont bocsát rendelkezésre, amit eddig nem teljesítettek maradéktalanul. A mostani ingyenes átadás ezt a hiányt pótolta - olvasható a lapban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását