2024. május 21. - Konstantin

Molnár harcolni fog a korrupció ellen

Korrupcióellenes fellépést és jelentős karcsúsítást ígért az állami szférában a kancelláriaminiszter-jelölt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának keddi ülésén.
2009. április 14. kedd 20:56 - HírExtra
Lényegesen csökken az állami vezetők és a szervezeti egységek száma a kancellárián - mondta Molnár Csaba jelölti meghallgatásán.

A 752 fős engedélyezett létszám helyett ma is csupán 689 helyet töltenek be a kancellárián, de további csökkentésre lehet számítani - tette hozzá.

A Miniszterelnöki Hivatal feladatköreinek megtisztítását és a párhuzamosságok megszüntetését is célul tűzte a jelölt. Mint mondta, a tudománypolitikáért felelős tárca nélküli miniszter hatáskörei más minisztériumhoz kerülnek, létrejön ugyanakkor egy új tárca nélküli miniszteri poszt, amely a társadalompolitikai egyeztetésért felelős, továbbá hozzá tartoznak a kisebbségek és határon túli magyarok.

Kérdésre válaszolva a jelölt hangsúlyozta: nem lesznek tükörreferatúrák a kancellárián, amilyenek az Orbán-kormány idején működtek. Az önálló miniszteri felelősség elve a 2002-es kormányváltás óta töretlenül érvényesül, és ez így lesz a Bajnai-kormányban is.
Molnár Csaba hangsúlyozta: a gazdasági válság idején sem igaz, hogy van a termelő szféra, amely előállítja nemzeti összterméket, és van a közszolgálat, amely csak fogyaszt. A minőségi közszolgálat gazdasági értelemben is értéktermelő.

A közbeszerzések terén tapasztalható korrupcióval szemben "hajthatatlanságot" ígért a jelenleg ügyvezető közlekedési miniszter, aki arra is ígéretet tett, hogy az eltúlzott összegű szerződéseket megvizsgálják. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a külső szakemberek által végzett stratégiai jellegű kutatásokra ezután is szükség lesz.

Molnár Csaba elmondta azt is, hogy válságkezelő kormánynál különösen fontos a gyors, azonnali döntéshozatal, ennek jegyében az új kormány e héten két ülést is tart, pénteken és vasárnap.

A bizottság szocialista, szabad demokrata többsége támogatta Molnár Csaba kancelláriaminiszteri kinevezését. A jelöltet 15 szocialista és egy szabad demokrata képviselő igen szavazatával támogatta, ugyanakkor 13 fideszes, illetve kereszténydemokrata bizottsági tag ellene voksolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását