2024. május 28. - Emil, Csanád

Emelkedhet a végkielégítési különadó összeghatára?

Legalább húsz év időtartamú jogviszony esetén kettőről 3,4 millió forintra emelné azt az összeghatárt a gazdasági bizottság, ami felett a közszférában a tervek szerint 98 százalékos adó sújtja majd a végkielégítéseket.
2010. július 7. szerda 11:47 - HírExtra
A húsz év időtartamot el nem érő jogviszony esetén - a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvénycsomaghoz szerdán benyújtott módosító javaslat értelmében - maradna a kétmillió forintos összeghatár, azaz a különadó alapja a bevétel 2 millió forintot meg nem haladó része lenne.

Az indítvány indoklása kitér arra: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az országgyűlési képviselőkhöz címzett július 4-i levele alapján indokolt, hogy "a hosszú ideje a közszolgálatában dolgozó, irritálóan magas jövedelemmel nem rendelkező személyek" esetében a törvényjavaslatban meghatározott kétmillió forintos összeghatárt megemeljék.
A módosító javaslatot a bizottság elnökeként Rogán Antal (Fidesz) írta alá, aki kedden egy kérdésre válaszolva azt mondta: a Fidesz nem zárkózik el attól, hogy megemeljék azt a kétmillió forintos összeghatárt, amely felett a közszférában a végkielégítésekre 98 százalékos különadót vetnének ki.

Kétmillió?

"A kétmillió forintos korlátot egy elfogadható korlátnak tartjuk, de nem zárkózunk el a módosítás lehetőségétől" - mondta.

A módosító javaslatokról a Fidesz frakciója a hét második felében fogja kialakítani az álláspontját a kormánnyal egyeztetve. "Nem tartom kizártnak, hogy ez a módosító indítvány azok között lesz, amelyeket esetleg meg fogunk fontolni" - fogalmazott Rogán Antal.

Nagy Anna kormányszóvivő pénteken közölte, hogy csak a kétmillió forint feletti összegekre vonatkozik a közszférában a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó, vagyis ez az adónem nem fogja érinteni az átlagkeresetű rendőröket, tanárokat, orvosokat.

A PDSZ azonban jelezte: módosítani kell az előterjesztést úgy, hogy az, a legalább húsz éve a közszférában dolgozókra ne vonatkozzon. Kezdeményezték, hogy ha ez nem kodifikálható, akkor a rendelkezés a havi bruttó 350-400 ezer forintot, illetve az annál kevesebbet keresőkre ne vonatkozzon, illetve ha ez sem nem kodifikálható, akkor a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény hatálya alatti intézmények dolgozóit vegyék ki a törvény hatálya alól, vagy a 2 milliós határt növeljék legalább 3,4 millióra.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását