2024. május 19. - Ivó, Milán

Mesterházy lehet, hogy el sem vállalja?

Mesterházy Attilát egyre többen biztos befutónak tartják, az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjára. A valóság azonban, az, hogy az érintett egyelőre nem vállalta el. Az MSZP-t és a Fideszt kérdeztük a hírről.
2009. november 13. péntek 13:01 - Pénzes Dávid
Mesterházy Attila miniszterelnöki-jelöltként való megnevezését a Népszabadság pénteki száma szinte tényként kezeli. A szocialista párt vezetése ugyan még nem mondta ki a végső szót, sőt maga Mesterházy sem nyilatkozott az ügyben, ám a lap értesüléseit ezen a téren nem érdemes kétségbe vonni.

A HírExtra már korábban elemezte az MSZP lehetséges jelölteket itt Mesterházy Attiláról akkor mint komoly esélyesről írtunk. Az akkori logika mentén felmerült néhány régi szocialista politikus neve is. Nem lőttünk mellé, hiszen értesüléseink szerint a legvégső időpontig benne volt a lehetséges jelöltek között például Kovács László volt EU-biztos is.



A fiatal vonal a kívánatos

A legnépszerűbb
A Népszabadság úgy tudja, eldőlt az is, hogy Mesterházy egyúttal az országos lista első helyét is megkapja; frakcióvezetőként pedig a választások után is számítanak rá. A szocialisták parlamenti frakciólapjának, a Balközépnek már a júniusi számában - címlapján Mesterházyval - kiemelték, hogy a Nézőpont Intézet felmérése szerint a közvélemény Szili és Lendvai mellett Mesterházyt várja befutónak. A Balközép megírta azt is: "figyelemre méltó", hogy az MSZP-szavazók körében 27 százalékkal Mesterházy a legnépszerűbb. (nol.hu)
Mesterházy azért lehetett vele szemben befutó, mert a párt inkább a fiatalos vonásait szeretné kidomborítani, ezzel a megújulást, az energiával teltséget szimbolizálni. Az egyetlen gigszer ami becsúszhat a fiatal frakcióvezető jelölésekor, az, hogy maga az érintett nem vállalja el a posztot.

Ahogy korábban is írtuk, kérdéses, hogy egy reményteljes, hosszú politikai karriert érdemes-e most olyan útra terelni, amely a (szinte) biztos kudarcba vezet. Az MSZP nyerésio esélyei rendkívül alacsonyak, azaz Mesterházy, mint bukott miniszterelnök-jelölt fog sokáig a közvélemény szemében megjelenni. Csúnya szóval azt is mondhatjuk elhasználja magát. Így pedig megnehezíti saját maga számára a talpraállás esélyét.

Mesterházy akár úgy is gondolkozhat, hogy a következő négy évben építi fel magát annyira, hogy majd a 2014-es választásokon indul miniszterelnök-jelöltként, vélhetőleg sokkal nagyobb eséllyel, mint most.

Nem is biztos, hogy igaz

Megkérdeztük Tóbiás Józsefet az MSZP frakcióigazgatóját, mi a véleménye a frakcióvezető jelöléséről. Elmondta, erről nem tud nyilatkozni, hiszen mint mondta, azt sem tudja róla igaz-e vagy nem. Kérdésünkre megerősítette, hogy hétfőn reggel ül össze a frakció vezetése, ami után sokkal több információval fog majd rendelkezni.

Hozzátette, az elmúlt napokban több komoly jelölt is felmerült, és a frakció többsége támogatandónak ítélte mindannyiukat. „Nem mondom, hogy egyöntetűen mindenki, de senki nem mondta, hogy azon jelölti körből, bárkivel is kifogás lenne.”

Tóbiás József elmondta, még nem volt alkalma beszélnie Mesterházy Attilával, így azt sem tudja, elvállalná-e vagy sem. A politikus hangsúlyozta, hogy az utóbbi napokban-hetekben számos olyan jelölt neve felmerült a sajtóban, akiket meg sem kereset az MSZP vezetése, így önmaguk sem tudtak esetleges jelöltségükről.

Ami tény

A frakcióigazgató leszögezte, a menetrend megvan: december 12-én az MSZP Országos Választmánya fogja a jelöltet hivatalosan is megválasztani. A frakciónak a jelölt személyével kapcsolatban addigra világos lesz az álláspontja. Tóbiás szinte biztosra veszi, hogy akit az országos választási bizottság illetve az elnökség jelöl, azt a frakció is támogatni fogja.

Mesterházy Attilával kapcsolatban elmondta, ha frakcióvezetőként megvolt benne az a karakter, ami arra a posztra alkalmassá tette és teszi a mai napig, akkor ugyanez igaz az ő jelölésére: „megelőlegezve, nem látok abban problémát, hogy ne lenne egyöntetű támogatás a frakció részéről, amennyiben ő lenne a jelölt.”

A Fidesz még nem

A HírExtra felkereste Cser-Palkovics Andrást, a Fidesz helyettes szóvivőjét, akitől azt a választ kaptuk, hogy egyelőre nem alakítottak ki álláspontot Mesterházy Attila lehetséges miniszterelnök-jelöltségével kapcsolatban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ervin Egon
2009. november 13. 21:10
Ugyan, gyerekek! Ne bomoljatok már. M. úr egy igazán szalonképes, kedves ambíciózus fickó. Semmi esélye, de legalább nyerhet. Tapasztalatot. '14-re.
Tóth Mária
2009. november 13. 17:57
valaki85!
Ébresztő!
A cikkben nem a Jobbikról, hanem az mszp-ről van szó!
valaki85
2009. november 13. 14:52
Attila! El kell vállalnod! Veled esélyünk van a 30%-ra!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását