2024. április 18. - Andrea, Ilma

Helyzetbe hozzák a kkv-kat

Helyzetbe hozza a magyar kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat) a közbeszerzési törvény módosítása, amelynek ezen kívül fontos célja a közbeszerzések jogi útvesztőinek felszámolása, valamint az, hogy megálljt parancsoljanak a "közpénzek ellopásának" - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kedden az Országgyűlésben.
2010. július 6. kedd 18:03 - HírExtra
Fónagy János a közbeszerzési törvénymódosítás általános vitájában hangsúlyozta: a módosítást - amellyel Magyarország egésze nyerhet - az tette szükségessé, hogy a hatályos közbeszerzési törvény bonyolult, nehézkes közbeszerzési eljárások lefolytatását írja elő, amelyek ráadásul drágák, és gyakoriak az eredménytelen közbeszerzések.

A módosításokat úgy fogalmazták meg, hogy a kkv-k könnyebben tudjanak indulni és nyerni az eljárásokban - emelte ki az államtitkár.

Fónagy János emlékeztetett: 2008-ban a magyarországi székhelyű mikro-, kis- és középvállalkozások 3.911 közbeszerzési eljárás közül 2.768-ban nyertek, ugyanakkor ezen munkák, szállítások értéke az összes közbeszerzés értékének csak alig több mint 39 százalékát adják.

A kkv-k hátrányba kerülésének egyik oka az volt, hogy az ajánlatkérők a pénzügyi és műszaki alkalmasság feltételeit túl szigorúan állapították meg - fűzte hozzá.

A módosítás értelmében a közösségi értékhatár fele feletti építési beruházások lefolytatása is egyszerűbb lesz, így a mikro-, kis- és középvállalkozások könnyebben tudnak indulni és nyerni ezen közbeszerzési eljárásokban. Az egybeszámítási szabályok új rendelkezésekkel egészülnek ki, így például az építési beruházásoknál egyértelművé teszik, hogy az általános egybeszámítási szabályoktól eltérően több építmény értékét nem kell egybeszámítani a becsült érték kiszámítása során - ismertette Fónagy János.

Hozzátette: az egybeszámítás alól kivétel például, hogy több építési beruházást is le lehet majd folytatni nemzeti eljárásrendben a közösségi értékhatár szerinti eljárás helyett, ami a magyar cégek, illetve a kis- és középvállalkozások részvételi lehetőségeit könnyíti. Ugyanezt segíti elő, hogy az ajánlatkérőknek részajánlatot kell tenniük.

Az államtitkár kifejtette: a pénzügyi alkalmasság eddigi feleslegesen szigorú előírásai miatt a kkv-k nemhogy ajánlattevőként, de még 10 százalék feletti alvállalkozóként sem tudtak indulni a közbeszerzési eljárásokban. A javaslat a kezdő vállalkozások számára lehetővé teszi a közbeszerzési eljárásban való részvételt, valamint korlátozza az alvállalkozókkal kapcsolatos túlzott alkalmassági feltételek előírását. Ezenkívül bővül a magas árbevételű cégek közbeszerzési eljárásokból való kizárásának lehetősége is - mondta Fónagy János.

Az eljárások egyszerűsítését szolgálja, hogy a javaslat szerint az ajánlatkérők nem kérhetnek eredeti vagy hiteles másolati igazolásokat, így az ajánlattevőnek adott esetben nem kell minden közbeszerzési eljárásra ugyanazokat az igazolásokat újra beszerezni. A javaslat meghatározza az ajánlat elvárható formai követelményeit is, és kizárja, hogy az ajánlatkérők ennél bonyolultabbat írjanak elő - hangsúlyozta a képviselő.

Hozzáfűzte: a benyújtott javaslatban számos intézkedés szerepel az eredménytelen közbeszerzési eljárások, illetve az érvénytelen ajánlatok számának csökkentésére, a körbetartozások enyhítésére, valamint a közbeszerzési eljárások lefolytatásának olcsóbbá és gyorsabbá tételére.

Fónagy János kiemelte: a törvényjavaslat a korrupció visszaszorítását célzó intézkedéseket is tartalmaz. Így például egyértelművé teszi, hogy az eredményhirdetés után lehetséges más ajánlatokba történő betekintés az ajánlatkérőnél, valamint több ponton úgy módosítja a közbeszerzési törvényt, hogy az eljárási cselekmények elektronikusan is megvalósíthatóak legyenek.

Csökkentik a jogorvoslati eljárási díjakat akkor, ha nem az eljárás eredménye ellen irányul a jogorvoslat. "A korrupció erős kontrollját jelenti az, hogy konkurens ajánlattevők látják az ajánlati felhívásokat és dokumentációkat" - mondta Fónagy János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását