2024. május 5. - Györgyi

Varga Mihály összehívta a bizottságot a leminősítés miatt

Magyarország újabb leminősítése miatt a parlament költségvetési bizottságának összehívását kezdeményezte Varga Mihály, a testület fideszes elnöke.
2009. március 31. kedd 23:35 - HírExtra
Az ellenzéki politikus keddi szekszárdi sajtótájékoztatóján közölte: azért hívta össze a bizottságot, hogy megtárgyalják a leminősítések következményeit, azt, hogy ezek milyen gazdasági folyamatokat indítanak el Magyarországon. "Az időpontot úgy szeretnénk kijelölni, hogy az ülésen a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke is részt tudjon venni" - tette hozzá a Fidesz alelnöke. A politikus szerint a Standard & Poor's hétfői, majd a Moody's keddi adósminősítésével a kormány feltette a koronát eddigi válságkezelési kudarcára.

Rámutatott: míg a válság nyomán a legtöbb ország saját stratégiát fogalmaz meg, és Európában felerősödtek a protekcionista megoldások, a magyar kormány nem tud reagálni a helyzetre. Példaként említette, hogy öt hónapja fogadott el a parlament egy bankmentő csomagot, és csak most jelentették be, hogy az első bank megkapja a támogatást, amiből hiteleket folyósítanak.

Varga Mihály úgy vélte: a válság következménye, hogy a Mol 21,2 százalékos tulajdonrészét az orosz Surgutneftgas vásárolta meg. Alapkövetelmény, hogy a kormány tájékoztatja a közvéleményt és a parlament illetékes szakbizottságát az üggyel kapcsolatban - hangoztatta.

Kérdésre válaszolva hozzátette: a Fidesz azt várja, hogy tisztázzák, kik az orosz tulajdonosok. "Szeretnénk tudni továbbá, hogy a Surgutneftegas milyen szándékokkal a vásárolta meg a Mol-részvényeket, pénzügyi vagy szakmai befektetőről van szó, olyanról, aki meg akarja változtatni a Mol stratégiáját is" - jelentette ki Varga Mihály.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását