2024. május 21. - Konstantin

Biden: Irakban gyorsan álljon fel új kormány

Az Irakban tartózkodó amerikai alelnök vasárnap este arra kérte az arab ország vezetőit, hogy tegyék félre személyes érdekeiket, és alakítsák meg négy hónappal a választások után az új kormányt.
2010. július 5. hétfő 10:07 - HírExtra
Joe Biden külön-külön fogadta a két kormányfőjelöltet, a jelenleg hivatalban lévő Núri al-Málikit és a korábbi miniszterelnököt, Ijád Allávit. Az irakiak a március 7-én megrendezett törvényhozási választások után még mindig várják, hogy ismertté váljon az új kabinet vezetőjének a neve és a kormány összetétele.

Az Allávi vezette Iraki Blokk 91 helyhez jutott, Máliki tömörülése, a Jogállami Szövetség pedig 89-hez a 325 tagú törvényhozásban. A harmadik a síita Iraki Nemzeti Szövetség lett 70 mandátummal. Máliki veresége ellenére küzd azért, hogy ezúttal is ő alakíthasson kormányt. Az új parlamentnek meg kell választania elnökét és annak helyetteseit, valamint az államfőt, az pedig az alkotmány értelmében a legnagyobb frakciót bízza meg kormányalakítással. Egyelőre azonban a pártok nem tudnak megállapodni a parlamenti elnökök és helyetteseik, valamint az elnöki tanács (az államfő és helyettesei) személyében.

Biden az amerikai nagykövetségen tartott fogadáson - amelyen részt vett Dzsalal Talabani iraki elnök is - arra kérte vendéglátóit, hogy a belpolitikai válság leküzdése érdekében végezzék be azt a munkát, amelyet elkezdtek. Ehhez pedig az kell, hogy a személyes érdekeket a köz ügye mögé helyezzék, a kormánynak végre legyen legitimitása, amire az iraki népnek szüksége van - folytatta az amerikai alelnök, hangsúlyozva, hogy nem kioktatás a szándéka. Egyben szorgalmazta, hogy az iraki vezetés ne hagyja, hogy más országok diktáljanak neki a belpolitikai válság felszámolása terén.

Washingtont nyugtalanítja, hogy Irakban továbbra is ingatag a belpolitikai helyzet, miközben az erőszakcselekmények folytatódnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását