2024. április 28. - Valéria

Joe Murányi újra a színpadon

A 80 éves Joe Murányival közös koncertet ad a Bohém Ragtime Jazz Band kedden este Kecskeméten az Erdei Ferenc Kulturális Központban. Az eseményről Ittzés Tamás, a kecskeméti dzsesszegyüttes vezetője tájékoztatta az MTI-t.
2008. május 13. kedd 14:42 - Hírextra
Mint azt felidézte, ebben az évben ünnepelte 80. születésnapját Joe Murányi, aki 1967 és 71 között Louis Armstrong zenekarának klarinétosaként a magyar származású dzsesszmuzsikusok közül a legtöbbre vitte.

A magyar származású Joe Murányi az egyik legegyénibb hangú dzsesszklarinétos, szopránszaxofonos, a nagy dzsesszgeneráció egyik "utolsó mohikánja". 1928. január 14-én született az Amerikai Egyesült Államokban, Ohio államban. Fiatalon New Yorkba került, ma is ott él. Már 18 évesen a legendás New Orleans-i trombitással, Bunk Johnsonnal játszhatott együtt egy New York-i dzsesszklubban. A legnagyobb dzsesszmuzsikusok választották partnerül, Danny Barker, Max Kaminsky, Jimmie McPartland zenekaraiban és klubokban, fesztiválokon szabadúszó zenészként mindenkivel játszott, aki számított. 1967 és 1971 között a Louis Armstrong All Stars tagja volt. Ezt követően a szintén trombitás Roy Eldridge zenekarában játszott több mint egy évtizeden keresztül. Későbbi zenekaraiban Dick Sudhalter, Dick Wellstood és Marty Grosz, majd Eli Newberger és Jimmy Mazzie voltak állandó társai.

Joe Murányi és az 1985-ben alakult Bohémek közös koncertjén vendégként fellépnek olyan zenészek is, akik saját zenekarukban többször játszottak együtt a 80 éves dzsesszmuzsikussal.

Ittzés Tamás beszámolt arról, hogy a Bohém Ragtime Jazz Band tagjai a koncert után két nappal már Amerikában lesznek, ahol ugyan Joe Murányi nélkül, de két héten keresztül játszanak Kaliforniában, a világ legnagyobb dzsesszfesztiválja, a Sacramento Jazz Jubilee kiemelt meghívott vendégeként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását