2024. május 22. - Júlia, Rita

Jóban leszünk a románokkal?

Romániának és Magyarországnak közös érdeke, hogy minél szorosabbra fűzze kapcsolatait, és ennek a konjunktúrának a romániai magyarság csak haszonélvezője lehet - írta keddi számában az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilap. A Bukarestben megjelenő újság annak kapcsán írt külön kommentárt a román-magyar kapcsolatokról, hogy kedden Bukarestbe látogat Martonyi János külügyminiszter.
2010. június 29. kedd 11:40 - HírExtra
A lap szerint a politikai elemzésben kevésbé gyakorlott szemnek is feltűnő már, hogy az elmúlt két-három hétben egymásnak adták a kilincset a bukaresti kormányhivatalokban az Orbán-kabinet tagjai, mint például Németh Zsolt külügyi államtitkár, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és most Martonyi János külügyminiszter.

A lap kommentátora szerint egyrészt a magyar kormánynak törlesztenivalója van a határon túli magyar közösségekkel szemben nyolcévnyi magába forduló budapesti kormányzás után, másrészt Magyarországnak nincs sok alternatívája Bukarestre, ha szomszédaival akar „barátkozni”. Pozsonnyal ugyanis a viszony fagyosabb, mint valaha, és a számottevőbb magyar kisebbségekkel rendelkező EU-tagországok listája ezzel ki is merült.

Az Új Magyar Szó úgy véli: vannak más, kevésbé nyilvánvaló okok és célok, amiért Bukarest ugyanúgy érdekelt a kapcsolatok szorosra fűzésében, mint Budapest. A lap szerint ugyanis "míg a magyar kormánynak azt kell bizonyítania a nyugati kancelláriák felé, hogy a szlovák szomszédokkal kialakult konfliktus nem rajta múlt, hanem csakis és kizárólag Ficóékon (mert lám: a románok nem prüszkölnek még a kettős állampolgárságtól sem), a bukaresti diplomácia a Traian Basescu román államfő mandátuma alatt Románia fokozatosan kialakult nemzetközi elszigeteltségét próbálja elkendőzni" - olvasható az Új Magyar Szóban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását