2020. február 23. - Alfréd

Létezhetett valamikor a Marson élet

A Marson valamikor biztosítottak lehettek az élethez szükséges feltételek, így jelen volt a víz is - jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA).
2010. június 28. hétfő 15:07 - HírExtra
Az első európai Mars-szonda, a 2003-ban felbocsátott Mars-Express, valamint az amerikai űrszonda, a 2005-ben indított Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), a NASA Vörös bolygó körüli pályán keringő "felderítőegysége" olyan hidratált szilikátokra bukkant az északi félteke "lapályos" területein, amelyek a víz egykori jelenlétére utalnak.

A Science-ban megjelent tanulmány szerint a víz négymilliárd évvel ezelőtt volt a Mars felszínén. Ám mint a tanulmány vezető szerzője, Jean-Pierre Bibring, a Párizsi Egyetem kutatója rámutat, a "vizes állapot" mindössze néhány százmillió éven át tartott.

"Kimutatható a víz egykori jelenléte, ám szó sem volt nagykiterjedésű óceánról" - magyarázta Bibring, hozzátéve, hogy a marsi kéreg egyforma módon hidratálódott északon és délen.

A francia tudós következtetései ellentmondanak annak a véleménynek, amelyet egy amerikai kutatócsoport fejtett ki a Nature Geoscience című szaklap június 13-i számában publikált tanulmányában: a tudósok azt állították, hogy 3,5 milliárd évvel ezelőtt hatalmas óceán borította a Mars felszínének harmadát.

"A Mars 3,5 milliárd évvel ezelőttre már elveszítette légkörét, így nem maradhatott meg a víz stabil folyékonyállapotban a felszínén" - hangsúlyozta a francia kutató. Mint kifejtette, létezhettek ugyan hatalmas folyamok, ám a felszíni vizek hiányában nem volt, ami táplálhatta volna az állandó óceánokat.

"Amennyiben a légköri nyomás és a hőmérséklet nem tette lehetővé a víz megmaradását stabil folyadékállapotban, ennek egy része elpárologhatott, a többit pedig a talaj szívhatta be. A víz néhány napig vagy hétig maradhatott a felszínen, de semmiképp sem évmilliókig " - mutatott rá Bibring.

A hidratált szilikátokat az északi síkságok becsapódási krátereiben fedezték fel, ahol ősi kéreganyagok kerültek a felszínre. Az ESA korábban hasonló ásványokat a déli hegyvidékeken fedezett fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását