2024. május 18. - Erik, Alexandra

Új fafajtát fedeztek fel

Új fafajt azonosítottak kutatók Etiópia háborúk miatt kevésbé ismert keleti részén. A Science pénteki számában publikált felfedezés felveti, hogy lehetnek még más, eddig nem ismert fajok is a világon.
2009. április 24. péntek 19:32 - HírExtra
Az Acacia fumosa elnevezésű, rózsaszín virágzatú, hat méter magasra is megnövő fa egy Kréta-nagyságú területet borít be az afrikai országban, s 2006-2007-ig tudományos szempontból azért nem "bukkantak rá", mivel fő élőhelye háborús zónában fekszik.

"Egész életemet növények megfigyelésével, fajok leírásával töltöttem, és teljesen letaglózott, mikor értesültem erről a fáról" - jelentette ki a felfedezést a tudományos folyóiratban nyilvánosságra hozó David Mabberley brit botanikus.

Leírása szerint a fafaj milliószámra nő a szomáliai határ menti mintegy 8000 négyzetkilométernyi, nehezen megközelíthető hegyvidéki területen.

A brit tudós tanulmányában rámutatott: ahogy botanikusok generációi elsiklottak e fafaj fölött, más olyan fajok is létezhetnek akár az esőerdőkben, akár az óceánok mélyén, amelyeket korábban szintén nem vettek észre. Eddig nem nagyon hittek benne a tudósok, hogy ilyen kiterjedt területen uralkodó új fafajra akadhatnak.

Az Acacia fumosát Mats Thulin svéd botanikus azonosította, s a felfedezést elsőként egy skandináv újságban publikálta.

A gyéren lakott területen növő fát a helybeliek tűzifának használják, de ipari célokra is alkalmas.

Világszerte tízezer új növényfajt vagy más élőlényt határoznak meg a tudósok évente, ám ezek a fajok zömmel nagyon aprók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását