2024. május 5. - Györgyi

A NATO bízik abban, hogy megtaláljuk a megoldást

A NATO bízik abban, hogy Magyarország végül megtalálja a módját a vitatott radarállomás elhelyezésének - mondta Giampaolo Di Paola admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke pénteken Budapesten, miután tárgyalást folytatott Benkő Tibor vezérkari főnökkel.
2010. június 25. péntek 19:19 - HírExtra
A NATO-bizottság elnöke a találkozó után tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva, azt mondta: Magyarországtól megkapták az erről szóló ígéretet, vagyis, hogy kialakítják a radarállomást, s a NATO "száztíz százalékban" bízik ebben az ígéretben.

Benkő Tibor a téma kapcsán elmondta: nem kérdéses, hogy az országnak szüksége van a háromdimenziós radarokra, hiszen ezeket az állomásokat békeidőben is használják, például a polgári repülés működtetéséhez. Mint fogalmazott: "nemzeti érdek a radarállomások felépítése".

A vezérkari főnök hozzátette, hogy a három radarállomásból kettő tesztelése - Békéscsaba közelében és Bánkúton - folyamatban van, s ha megnyugtatóan zárulnak, csak azután veszi át azokat a honvédség.

(Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön, a Magyar Televíziónak nyilatkozva azt mondta: egyelőre sem döntés, sem javaslat nem született arról, hova telepítsék a korábban a Zengőre, illetve a Tubesre tervezett NATO-lokátort; intenzíven vizsgálják a lehetséges helyszíneket.)

Giampaolo Di Paola a tájékoztatón elmondta azt is: a vezérkari főnökkel folytatott tárgyaláson szóba került, hogy idén határozzák meg a NATO új stratégiai koncepcióját, amelyről Lisszabonban döntenek a tagországok állam és kormányfői. Ez alapvetően egy politikai dokumentum lesz - tette hozzá.

Beszéltek az afganisztáni rendezésről, s az ahhoz kapcsolódó ez évi feladatokról is. Ezzel kapcsolatban az admirális azt mondta, hogy 2010 kritikus év a közép-ázsiai országban folytatott műveletek szempontjából.

Benkő Tibor a tárgyaláson tájékoztatta az admirálist - többek között - a magyar honvédség jelenlegi helyzetéről és szerepvállalásairól, elsősorban az afganisztáni és a balkáni műveletekről. Kiemelt hangsúlyt fektettek azokra a kérdésekre, amelyek a jövőben elvégzendő fejlesztéseket érintik - tette hozzá a vezérkari főnök.

Giampaolo Di Paola budapesti látogatása során találkozott Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, Németh Zsolttal, a külügyminisztérium államtitkárával és Kocsis Mátéval, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökével.

Az admirális a Honvédelmi Minisztériumban - politikai és katonai vezetők, valamint társadalmi szervezetek és a hadtudományi munkaműhelyek képviselői előtt - előadást tartott Kulcskérdések a Szövetségben a lisszaboni csúcstalálkozóra készülve címmel.

A NATO Katonai Bizottsága a Szövetség legfelső katonai testülete, tagjai a tagállamok vezérkari főnökei. Feladata katonai javaslatok kidolgozása a legfőbb politikai döntéshozó testületek, az Észak-atlanti Tanács, a Védelmi Tervező Csoport és a Nukleáris Tervező Csoport számára, valamint katonai stratégiai kérdésekben vezetési funkciók ellátása. A bizottság elnökét a tagállamok vezérkari főnökei választják meg a nemzetek vezérkari főnökei vagy hasonlóan magas beosztású katonai vezetők közül három évre.

Giampaolo Di Paola, aki ezt megelőzően az Olasz Fegyveres Erők vezérkari főnöke volt, 2008 júniusa óta tölti be hivatalát a NATO brüsszeli központjában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását