2024. április 23. - Béla

Fidesz: Mindenről a Bajnai kormány tehet!

A Bajnai-kormány tehet arról, hogy nő a debreceni távhődíj, mivel a távozó kabinet a kormányváltás előtt, még áprilisban megemelte a gáz fogyasztói árát és csak Debreceni vezetőinek köszönhető, hogy a helyi hőszolgáltató három hónapig nem érvényesítette díjaiban az áremelést - reagált a városi Fidesz-frakció vezetője arra, hogy az MSZP az ármoratórium megsértésének tartja a júliustól emelkedő távhődíjakat.
2010. június 23. szerda 18:06 - HírExtra
Papp László szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja: a városvezetésnek köszönhető, hogy a Bajnai-kormány "egyik utolsó bosszúját", a gáz árának emelését három hónapig nem kellett megérezniük a fogyasztóknak. Hozzáteszi: habár Kósa Lajos (Fidesz) polgármester indítványára az Orbán-kabinet ármoratóriuma a távhőre is kiterjed, a szocialista kormány idején meghozott áremelési döntéseket sajnos nem tudják hatástalanítani.

Madarasi István (MSZP), a városi önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke szerdai debreceni sajtótájékoztatóján közölte, elfogadhatatlannak tartja az MSZP, hogy július 1-jével 11,5 százalékkal emelkedik a távfűtéses lakások hődíja Debrecenben, szemben a kormány által meghirdetett közüzemidíj-moratóriummal. A politikus szerint az önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő holdinghoz tartozó Debreceni Hőszolgáltató Zrt. a több száz milliós nyereségét akarja szinten tartani, ezért minden terhet a fogyasztókra, Debrecen lakosaira hárít át. Debrecenben az áremelés mintegy 31 ezer háztartást és 2300 közületi fogyasztót érint, utóbbiak már április óta emelt díjakat fizetnek - fűzte hozzá a szocialista politikus.

A debreceni Fidesz-frakció vezetője szerint a szocialisták most a saját kormányuk által jóváhagyott gázáremelés miatti távhőtarifa-emelés ellen tiltakoztak. Ezt áprilisban még a Bajnai kormánynál kellett volna megtenniük, akkor azonban némák maradtak - mutatott rá. Megítélése szerint az energiaárakat az elmúlt nyolc évben éppen a szocialisták "szabadították el".

Csonka Tibor, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel azt közölte: a távhő fogyasztói árát, ezen belül a júliustól 11,5 százalékkal emelkedő hődíjat elsősorban a debreceni erőmű által hőtermelés céljára vásárolt földgáz ára befolyásolja. A legutolsó árváltozás 2009. október 1-től lépett életbe, az akkori gázárcsökkenéshez igazodva csökkent a távhő ára - tette hozzá.

A vezérigazgató kifejtette: azzal, hogy az áprilistól esedékes áremelkedést csak júliustól érvényesíti a vállalat, a fogyasztók mintegy 50 millió forintot takarítottak meg.

A hivatalba lépett új kormány által meghirdetett moratórium - mint fogalmazott - a szabadpiaci gázár további árnövelő hatásától védte meg a távhőfogyasztókat azzal, hogy a 2010. április 1-től érvényes gázár szintjén befagyasztotta az árakat.

Csonka Tibor szerint a távhő árának mostani emelése a moratóriummal összhangban az április 1-i gázár szintjére állítja be és egyúttal fagyasztja be a debreceni távhőárakat.

A vezérigazgató megjegyezte: amennyiben nem hoztak volna döntést a moratóriumról, és szabadpiaci gázárakkal kellett volna szembesülniük, akkor júliustól a mostani áremelés több mint háromszorosát kellett volna bevezetniük.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását