2024. március 1. - Albin

Ehud Barak tiltakozik a palesztin házak lerombolása miatt

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter bírálta, hogy a jeruzsálemi városi vezetés engedélyt adott a szent város keleti részén egy régészeti park kialakítására, ami 22 palesztin lakóház lerombolásával járna.
2010. június 22. kedd 12:03 - HírExtra
A jeruzsálemi polgármesteri hivatal döntése "a józan ész hiányában" született, "érzéketlenül időzítve" - állapította meg közleményében az Egyesült Államokban tartózkodó miniszter, amelyet kedden Jeruzsálemben hoztak nyilvánosságra. A Király kertje néven létesítendő park kialakításáról néhány hónapja - Benjámin Netanjahu kormányfő nyomására - a jeruzsálemi városi vezetés egyszer már letett. A név Salamon király kertjeire utal, amelyek a Biblia szerint a szóban forgó helyen terültek el.

Barak jelezte, hogy hazatérése után a kormányfővel igyekszik megoldást találni az ügyre, vagyis felkutatni azt a módot, hogy jobb belátásra bírják a jeruzsálemi városvezetést. A régészeti park kialakítása már korábban is kiváltotta a palesztinok és az izraeli arabok heves tiltakozását. Az Egyesült Államok is ellenzi a régészeti park tervének megvalósítását.

A régészeti park megvalósítását célzó terv értelmében Jeruzsálem arabok lakta Szilván negyedében 22 engedély nélkül épített palesztin lakóházat lerombolnának, 66 másikat pedig visszamenőlegesen törvényesítenének kártérítés formájában.

Izrael úgy tekint Jeruzsálemre mint a zsidó állam örök és egységes fővárosára. A palesztinok viszont azt akarják, hogy a város keleti fele egykor majd önálló államuk fővárosa legyen. Kelet-Jeruzsálemet Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta, majd annektálta, amit azonban a világ közössége nem ismert el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását