2024. április 26. - Ervin

Jót tehet az erdélyi magyaroknak az Orbán-kormány

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) együttműködésének új lendületet adhat a magyarországi választások nyomán hatalomra került nemzeti kormány - írta a Krónika című erdélyi napilap. Az újság emlékeztet arra, hogy szombaton ülésezik Kolozsváron a két erdélyi magyar szervezet által alapított Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF), amelynek két társelnöke, Markó Béla és Tőkés László legutóbb február végén ült tárgyalóasztalhoz
2010. június 18. péntek 13:07 - HírExtra
A lap szerint azóta meglazult az RMDSZ és az EMNT közötti együttműködés, holott másfél éve éppen abból a célból alakult a döntéshozó testület, hogy kidolgozza és gyakorlatba ültesse az erdélyi magyar közösség sorsának jobbítását szolgáló stratégiákat.

Jelentősen beszűkült az EMEF-et alkotó szervezetek viszonya - írja a Krónika -, de az együttműködésüknek új lendületet adhat a magyarországi választások nyomán hatalomra került nemzeti kormány. "Akár reménykeltőnek is tűnhet, hogy az egyeztető fórum vezetőivel Semjén Zsolt, az Orbán-kabinet nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettese is egyeztet, akitől első kézből értesülhetnek a felek az új nemzetpolitika irányvonaláról, a határon túli támogatáspolitika várható átalakításáról" - állapítja meg a lap.

A Krónika kommentátora szerint mindez a romániai magyarok Kulturális Autonómia Tanácsának hónapok óta halogatott megalakulása fényében is hasznos, hiszen a testület éppen "a romániai magyar közösség széles körű önállósodásának elősegítésére hivatott", amihez Budapestről és Bukarestből, Tőkés László EP-alelnökké választása nyomán pedig immár Brüsszelből is kedvező hátszelet kaphat.

"A feltételek adottak ahhoz, hogy tiszta lappal lehessen nekivágni a magyar-magyar kapcsolatok tartalommal való megtöltésének" - olvasható a Krónikában. 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását