2024. április 23. - Béla

Tovább bonyolódik a Kolompár-per

A Kolompár Orbán és nyolc társa ellen emelt vádak tényállításokon alapulnak, amelyeket a csatolt iratokkal alátámasztott a vádhatóság - közölte a per csütörtök délutáni tárgyalásán Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész.
2010. június 17. csütörtök 19:11 - HírExtra
A vádhatóság képviselője Kolompár Orbán elsőrendű vádlott kijelentésére reagált, aki támadta a vádat, mert állítása szerint nem felel meg a valóságnak az, hogy egy pályázaton 145 millió forintot szereztek meg jogtalanul, de a többi vádpont esetében is támadta azok összegszerűségét.

Az egyik vádpont szerint az ügyészség jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja Kolompár Orbánt és társait, mert a vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Az ügyész hangsúlyozta: a vádhatóság álláspontja szerint a 145 millió forint tekintetében a "cselekmény befejezett", mert fiktív számlákat és a pályázat előírásainak nem megfelelő elszámolásokat nem lehet elfogadni.

Kolompár Orbán számításai szerint azonban csak 16-17 millió forint összegű elszámolást vitat a vádirat.

Az ügyész kérdésére, hogy milyen munkát végzett az az ötven ember, akiket az elsőrendű vádlott említett, Kolompár Orbán nem tudott konkrét választ adni. Hangsúlyozta azonban: az embereket a konzorciumi partnerekkel együtt a támogatási szerződésben leírtak szerint foglalkoztatták.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró ezután, mindhárom vádpont vonatkozásában, felolvasta az elsőrendű vádlott nyomozati szakban tett vallomását, amelyet Kolompár Orbán fenntartott.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és nyolc társa ellen indult eljárásban három ügyet egyesítettek, azokat egyben tárgyalják.

Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem bűntettével mint tettest, két alkalmazottat mint társtettest vádol az ügyészség.

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számoltak el. Emiatt a vád: jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az OCÖ elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség.

A per pénteken a vádlottak kihallgatásával folytatódik a Kecskeméti Városi Bíróságon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását