2024. május 28. - Emil, Csanád

Csökken a minimálbér!

Görögországban 10 éves csúcsra emelkedett a munkanélküliség az első negyedévben. A kormány egyebek mellett a minimálbér csökkentésével és az elbocsátások megkönnyítésével javítana a helyzeten.
2010. június 17. csütörtök 15:53 - HírExtra
A görög statisztikai hivatal adatai szerint a munkanélküliségi ráta 11,7 százalékra emelkedett az év első három hónapjában, a 2009 negyedik negyedévi 10,9 százalékról. A munkanélküliség - amely 1,6 százalékponttal haladja meg az euróövezeti átlagot - legutóbb egy évtizede volt hasonló nagyságú Görögországban.

Az állástalanok tábora a gazdasági visszaesés hatására várhatóan tovább bővül. A hazai össztermék (GDP) 4 százalékkal csökkenhet az idén. Ebből 2,5 százalékpont a súlyos adósságválság miatt bevezetett megszorítások, a fizetés- és nyugdíjcsökkentések, és adóemelések hatása. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a recesszió miatt 15 százalékig emelkedhet az idén a munkanélküliségi ráta.

A kormány csütörtökön átfogó munkaerőpiaci reformot terjesztett elő. Ennek részeként a magánvállalatoknál törvényileg előírt végkielégítés mértékét a felére csökkentenék. A 25 éven alatti munkavállalók minimálbérét havi 740 euróról 592 euróra csökkentené a kormány, a 150 főnél többet foglalkoztató cégeknek pedig engedélyezné, hogy a jelenlegi, havi 2 százalék helyett az alkalmazottak 5 százalékát bocsáthassák el.

A szakszervezetek felháborodására reagálva a Andreasz Loverdosz munkaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a reformot az országot 110 milliárd eurós hitelkerettel támogató IMF és az euróövezeti tagállamok "diktálták", és az intézkedések hosszabb távon növelik a foglalkoztatást és javítják Görögország versenyképességét.

A szakszervezetek újabb sztrájkot helyeztek kilátásba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ggabi24
2010. június 17. 16:09
Hihetetlen a görög helyzet..
Talán a nyáron a turizmus egy kicsit javít a helyzeten, bár gondolom, most mindenki 2-szer is meggondolja, menjen-e Görögországba nyaralni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását