2024. április 25. - Márk

Kilakoltatás: államtitkári látogatás a helyszínen

Soltész Miklós, a nemzeti erőforrások minisztériumának szociálpolitikáért felelős államtitkára is felkereste Budafok-Tétényben azt a Csöngő utcai házat, ahonnan kedden kilakoltatták a már elárverezett ház lakóit - olvasható a kerület szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2010. június 16. szerda 20:03 - HírExtra
Az államtitkár a tájékoztatás szerint a helyszínen még kedden azt mondta: megoldást keresnek a család és a gyerekek megsegítésére, ezért szakemberekkel megvizsgáltatják, hogy jogszerű volt-e a kilakoltatás és néhány hónappal ezelőtt a tulajdonjog átíratása.

Soltész Miklós úgy vélte, az előző kormányzást terheli felelősség azért, hogy április 15-ével feloldották a kilakoltatási moratóriumot, illetve azért, hogy a hitelkárosultaknak és rezsihátralékosoknak nem nyújtottak kellő védelmet.

Ezzel kapcsolatban Németh Zoltán (Fidesz), a XXII. kerület alpolgármestere a szerdai közlésben arra is emlékeztetett, hogy az önkormányzat korábban többször felkereste már a családot, hogy felkínálják számukra a Családok Átmeneti Otthonában történő elhelyezést, ám az ott élők egyelőre nem tartottak erre igényt.

A család keddi kilakoltatása ellen a helyszínen több jobbikos képviselő és civil is tiltakozott. A képviselők polgári engedetlenségre hivatkozva elállták a kiérkező mintegy 60 készenléti rendőr útját, ezért igazoltatták őket és felírták adataikat. A képviselők nem álltak ellen, és mint kérdésre elmondták, tisztában vannak tettük következményével.

Az elárverezett házat mintegy 40 szimpatizáns szállta meg, akik nem akarták beengedni a bírósági végrehajtót. A kaput lehegesztették és egy ideig megakadályozták a bejutásban az új tulajdonost, aki árverésen jutott hozzá az ingatlanhoz.

Ezért a rendőrök, akik egyébként teljes védőfelszerelésben jelentek meg a helyszínen, betörtek a kertbe, ahonnan kiterelték a szimpatizánsokat.

A rendőrség nem alkalmazott erőszakot, és a civilek sem álltak ellen erőszakosan, a házban élő egyik családtaghoz, egy idős nőhöz viszont mentőt kellett hívni, mert rosszul lett.

A kilakoltatási moratóriumot a Bajnai-kormány rendelte el a téli időszakra. Orbán Viktor miniszterelnök június 8-án bemutatott, 29 pontos akciótervében már szerepelt ennek az időszaknak a 2010 év végéig történő meghosszabbítása, majd a kormány június 10-ére datált, 194/2010. számú (a Magyar Közlöny 2010. évi 99. számában megjelent) rendelete ezt a moratóriumot be is vezette. A kihirdetésével egyidejűleg hatályba lépő rendelet megfogalmazása szerint "a kötelezett által lakott lakóingatlan (...) 2010. december 31-éig nem értékesíthető, árverési hirdetmény csak ezen időpontot követően tehető közzé".

Budapesten korábban Demszky Gábor főpolgármester 2009 októberében hirdetett kilakoltatási moratóriumot a téli időszakra, amely 2010. április 15-én járt le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását