2024. április 25. - Márk

A Balatonnál is felkészültek a víz pusztítására

A katasztrófavédelem szakemberei arra kérték az érintett dél-balatoni önkormányzatokat, hogy készüljenek fel a víz elleni védekezésre a napokban várható, jelentős mennyiségű csapadék és az erős északi szél miatt - tájékoztatta Balatonfenyves polgármestere hétfőn az MTI-t.
2010. május 31. hétfő 21:09 - HírExtra
Lombár Gábor (független) szerint a szélsőséges időjárás miatt egyre sűrűbben jelentkező probléma hosszú távú megoldása érdekében állami szerepvállalásra lenne szükség.
Már a múlt század utolsó éveiben, amikor a Balaton szabályozási vízszintjének maximumát 100 centiméterről 110 centiméterre emelték, jelezték a szaktárcának: magas vízállásnál a szél és a téli jegesedés komoly károkat okozhat a délnyugat-balatoni települések (Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves) egyes partszakaszainak védműveiben. Született is néhány javaslat a megoldásra, de azokból nem lett semmi - tette hozzá a polgármester.

Az idén tavasszal a három, mély fekvése miatt a leginkább érintett önkormányzat úgy döntött, hogy maga készíttet tanulmánytervet arról, miként lehet megoldani a veszélyeztetett településrészek vízelvezetését a tó túl magas vízállása esetén.

A polgármester közlése szerint a tervek még nem készültek el, de valószínűsíthető, hogy gátépítéssel és szivattyúval lehet megoldani a problémát. Az üzemi vízszint maximumának emelése miatt szükségessé váló védekezés azonban igen drága, annak költségeit sem az érintett ingatlanok tulajdonosai, sem az önkormányzatok nem tudják állni, ezért lenne szükség állami szerepvállalásra.

Lombár Gábor szólt arról is, hogy a Balaton magas vízállása jelenleg még nem okoz gondot Balatonfenyvesen, ahol mintegy száz, több évtizede épült ingatlan található a veszélyeztetett partszakaszon. A három említett település mindegyikén körülbelül egy-egy kilométernyi hosszúságú a veszélyeztetett partszakasz - tette hozzá.

Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője azt közölte: a vasút és a tó közé eső területek kerülhetnek veszélybe a Balatonnál a víz miatt. Álláspontja szerint hibás volt az az engedélyeztetési rendszer, amelynek keretében hozzájárultak a mély fekvésű területeken történő építkezésekhez. Ezeknek az ingatlanoknak a védelme műszakilag megoldható, de rendkívül drága - hangsúlyozta a szakember.

Koncz András, a katasztrófavédelem ügyeletese az MTI-nek elmondta: a nagy mennyiségű csapadék miatt hétfőn a 7-es számú főúton Balatonkeresztúrnál rövid időre le kellett állítani a forgalmat, majd sebességkorlátozást vezettek be az úton áthömpölygő víz miatt. A fő problémát a néhol elhanyagolt állapotú csapadékvíz-elvezető árkok telítődése, elzáródása okozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását