2024. május 5. - Györgyi
A jelenlegi hetvenkettőről hatvan naposra csökkenhet az önkormányzati választások kampánya, de az ajánlószelvények gyűjtésére és a kampánycsendre is rövidebb idő maradhat. De mit szólnak ehhez az érintettek?
2010. június 11. péntek 07:34 - Győry S. József
Kósa Lajos (Fidesz) a választási eljárásról szóló törvénymódosítás általános vitájában tartott keddi expozéjában kiemelte: a rövidebb kampány a korábbiakhoz hasonlóan lehetőséget ad a választói névjegyzék kifüggesztésére, a választók értesítésére, illetve a fellebbezésekre is.

A javaslat 9 napra korlátozza az ajánlószelvények összegyűjtésének idejét az önkormányzati kampányban, ami a fideszes politikus szerint nehézségeket ugyan eredményezhet a jelölő szervezeteknek, illetve jelölteknek, de a "kellő társadalmi beágyazottsággal" rendelkező szervezeteknek semmiképpen sem okozhat gondot.

A javaslattal kapcsolatban a Jobbik és az LMP véleményére voltunk kíváncsiak.


Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője

Mi a véleményük arról a javaslatról, amely 35 napról kilencre csökkentené az ajánlószelvények-gyűjtésének idejét?


Az ajánlószelvény gyűjtés most is túlságosan szigorú követelményt állít a pártok elé, melynek eredetileg az lenne a funkciója, hogy megszűrje azokat a pártokat, akik nem tudják teljesíteni a bejutáshoz szükséges küszöböt.

Ehhez képest láthattuk, hogy az LMP-nek sikerült bekerülnie a parlamentbe, de nem tudott 176 egyéni jelöltet állítani. Az ajánlószelvény gyűjtés nagyobb problémát okoz mint a bejutás egy adott testületbe, így semmiképpen nem támogatjuk a javaslatot, ami ellen módosító javaslatot is benyújtottunk.

Mi lenne a megoldás?

Az ajánlószelvény gyűjtés nagyon sok visszaélésre ad okot, a választópolgárokról pedig adatbázist is vezetnek, ami törvénytelen dolog. A Jobbik úgy gondolja, hogy az egész ajánlószelvény-gyűjtés rendszerét meg kellene változtatni. A Fidesz javaslatát, melynek értelmében lecsökkentenék az ajánlószelvény gyűjtésének idejét, semmiképpen sem tartjuk jó ötletnek.

Megkerestük Karácsony Gergelyt is, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese:

Az LMP éppen a mai nap folyamán jelentette be, hogy Kilenc nap a demokráciáért címmel kampányt indít, melyben szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy a Fidesz javaslata teljesen indokolatlan mértékben szorítja ki a helyi és az országos közéletből a kisebb szervezeteket, bizonyos szempontból a nagyokat is.

A javaslat olyan akadályokat állít a jelöltállítás elé, amelyek egészen rendkívüliek és nemzetközi precedensek sincsenek rá. Nem csupán arról van szó, hogy negyedére csökken a szelvények gyűjtési ideje, hanem a kedden elfogadott törvénymódosítással négyszeresére emelik  a szükséges ajánlócédulák számát. A Fidesz fél a politikai ellenfeleitől, ezért megpróbálja őket kiszorítani a helyi és az országos politikából is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását