2024. május 17. - Paszkál

Fodor túldimenzionálja a liberálisok szerepét?

A liberálisok nélkül semmilyen érdemi döntés nem születhet Európával, azzal az országközösséggel kapcsolatban, amelynek mi is tagjai vagyunk - hangsúlyozta Fodor Gábor szerdán Székesfehérváron, az SZDSZ európai parlamenti (EP-) listavezetőjével, Szent-Iványi Istvánnal közös sajtótájékoztatóján.
2009. május 27. szerda 17:30 - HírExtra
A liberális párt elnöke kifejtette: Európában három politikai erő - a néppárti, a szocialista és a liberális tömörülés - döntötte és dönti el, hogy "milyen lesz az, az Európa, amelynek Magyarország is tagja."

Hangsúlyozta: az Európai Parlament minden tömörülésébe kell magyar képviselő, "mert a magyaroknak is ott kell lenni a lényeges döntéseknél, nekünk is bele kell szólnunk abba, hogy milyen lesz Európa arculata és jövője."

A választásnak a belpolitikában is lesz üzenete - mutatott rá a pártelnök. Mint mondta, "miként az európai politikában ott van a liberális párt, mint meghatározó, harmadik erő, így Magyarországon is a tét ez, a harmadik erő pozíciója".

"Mi büszkék vagyunk arra, hogy hagyományosan (...) a liberális párt tölti be a harmadik erő szerepét, s ebből nem kívánunk engedni. (...) Ennek különösen nagy jelentősége van ma, amikor (...) szégyenteljesen növekszik az erőszak, a kirekesztés, a gyűlölet az országban" - mondta Fodor Gábor.

Hozzátette: Magyarország azért kerül a világsajtó címlapjára, mert a rendőrség szerint is valószínűsíthetően etnikai indíttatású merényletsorozat zajlik ebben az országban.
Az abádszalóki eset is felhívja a figyelmet arra, hogy "nem megy tovább az, ami Magyarországon van. Magyarország gyakorlatilag egy bomba tetején ül, a robbanás szélén" - mondta.

Hozzátette: ezért javasolta a miniszterelnöknek, hogy a kormány a gazdasági válságkezelés mellett a társadalmi válsággal, a környezettudatosság középpontba állítása és a magyar demokrácia normáinak megerősítése mellett a hazai romák integrációjával is foglalkozzon.

Szent-Iványi István a liberálisok 14 pontos programját ismertetve elmondta: annak fontos súlypontja a gazdasági problémák kezelése, az euróövezethez való csatlakozás mielőbbi felgyorsítása.

Az utóbbiról kifejtette: nem az euró bevezetése feltételeinek "felpuhításáról" van szó, mert az sem nekünk, sem az euróövezetnek nem lenne jó, hanem arról, hogy az Európai Unió adjon hatékony technikai segítséget a jelentkező országoknak a feltételek teljesítéséhez, azaz könnyítsenek az euró előszobájába való belépés feltételein.

A liberális párt programjában szerepel az európai közös energiapolitika elfogadásának szorgalmazása, továbbá annak elérése, hogy a Magyarország számára nyújtott fejlesztési és felzárkózási támogatások 2013 után is a jelenlegi szinten álljanak rendelkezésre.

Az SZDSZ fontosnak tartja a szolgáltatásnyújtás szabadságának kiterjesztését az unió egészére, valamint azt is, hogy minden magyar állampolgár szabadon és korlátozásmentesen vállalhasson munkát az unió egész területén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását