2024. május 18. - Erik, Alexandra

Orbán akcióterve: ellenzéki reakciók

Schiffer András a szegény embereket sújtó programról, Vona Gábor alapvetően jó elképzelésekről , Mesterházy Attila - fideszes füttyögés közepette - az MSZP érdemeiről beszélt - persze a bírálattal sem maradt adós...
2010. június 8. kedd 14:45 - HírExtra
Lendvai: ez a terv a gazdagoknak jó csak

Lendvai Ildikó szerint Orbán Viktor akcióterve akciókat tartalmaz a szegények ellen, a gazdagok védelmében.

Az MSZP leköszönő elnöke kedden az Országgyűlésben a miniszterelnök bejelentését követően úgy reagált újságíróknak, hogy az akcióterv akciókat tartalmaz mindenki ellen, aki elhitte a Fidesz hazug ígéreteit, és néhány olyan akció is szerepel benne, amely leginkább a fideszes politikusok elmúlt heti kártételét kívánja helyrehozni.

A szocialista politikus szerint a felvázolt adórendszer olyan jövedelem-átcsoportosítást kezdeményez, amiben a kiskeresetűek ez után többet fizetnek, a nagykeresetűek pedig kevesebbet: megadóztatják a minimálbért, eltörlik a magas jövedelmek felső kulcsát; az évi 15 millió forint felett keresők pedig örülhetnek, ők fognak kevesebbet fizetni.

"A forradalmi adócsökkentésről kiderült, hogy azt jelenti, a jelenleg 17 százalékos kulcs 16 százalékra csökken, szép forradalom, egy százalék kedvezmény azoknak, akik az alsó kulcs szerint fizetnek, ezt negatív módon kompenzálja a minimálbér adómentességének eltörlése" - fogalmazott.

A gazdagoknak kedvez az is, hogy ezentúl az oligarchák teljes vagyonukat örökösödési adó- és illetékmentesen hagyományozhatják örököseikre - tette hozzá a távozó pártelnök.
Közölte: az adórendszerben a "fordított Robin Hood" jelentkezik, azaz, ha szegény vagy fizess többet, ha gazdag, fizess kevesebbet.

A közszféráról azt mondta: a működési költségek 15 százalékkal való csökkentése azt jelenti, hogy a szférában dolgozók 15 százalékát elbocsátják. A kormánytisztviselőket indoklás nélkül, 2 havi végkielégítéssel bocsátják majd el - húzta alá.

Lendvai Ildikó közölte: az MSZP a kiadások csökkentését akár még támogatni is tudja, de a hazugságot le kell leplezni.

MSZP: a szocialista kormányok intézkedései is szerepelnek az akciótervben

A szocialista Mesterházy Attila szerint az Orbán Viktor által ismertetett gazdasági akciótervben számos olyan részlet szerepel, amelyeket a Bajnai-, illetve a Gyurcsány-kormányok is meghoztak intézkedésként, de akkor a Fidesz-KDNP azokat nem támogatta.

A frakcióvezető a kormányfő napirend előtti felszólalására válaszolva kijelentette azt is, hogy a kormánypártok másként látják a helyzetet, mint a hazai és külföldi pénzügyi, gazdasági szakemberek. Megjegyezte, miközben arról beszélnek, hogy a költségvetésben olyan hiányok vannak, amelyeket korrigálni kell, eközben a miniszterelnök nem beszélt arról, hogyan akarják tartani a hiányt és csökkenteni az államadósságot, miközben lemondanak bizonyos állami bevételekről.

Mesterházy Attila annak a véleményének adott hangot, hogy az elmúlt hetekben a kormány pártjai keresték az irányt, nem nagyon tudtak konkrétumokat mondani, "de élen jártak a válság előidézésében".

Kijelentette, hogy az elmúlt hetekben Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő kijelentései voltak azok, amelyek milliárdokat vettek ki az emberek zsebéből, míg az elmúlt évben a Bajnai-kormány volt az, amely védte a forint árfolyamát és stabilizálta a gazdaságot.

Úgy fogalmazott, hogy nem jó az együttműködést fenyegetéssel kezdeni, mert ha a Fidesz offshore lovagokról beszél, akkor a saját kormányukból is száműzni kell azokat. "Jézus Krisztus is kiűzte a kufárokat a templomból, csak nem hozta be a saját haverjait kufárkodni" - mondta a szocialisták frakcióvezetője.

Közölte, annak viszont örül, hogy végre konkrétumokat is hallott és annak is, hogy a kormány folytatni akarja az előző kabinetek több intézkedését is.Egyúttal viszont feltette a kérdést, a kormány hogyan és miből valósítja meg a tervezett lépéseket, mert sok cél hangzott el, de kevés részlet.

A társadalmi igazságosság kapcsán közölte, hogy az egykulcsos adórendszer a gazdag családokat segíti. A banki adót jónak nevezte, de megkérdezte, milyen garanciát biztosítanak, hogy azt ne háríthassák át az ügyfelekre a pénzintézetek.

A minimálbér megadóztatásáról azt mondta, hogy az nem a rosszabb anyagi helyzetű családok érdekében történik. Egyúttal arra is kíváncsi volt, hogy a családi adó kiknek segít majd.

Feltette azt a kérdést is, hogy az intézkedéseket kikkel egyeztették. Ezért javasolta, hogy a terv részleteit vitassák meg az érintett civil szervezetekkel.

LMP: neokonzervatív fordulat a láthatáron?


A Lehet Más a Politika szerint a kormány neokonzervatív fordulatot hajt végre és szegényellenes politikát hirdetett.

Schiffer András frakcióvezető kedden a parlamentben a kormányfő gazdasági akciótervet ismertető beszéde után azt mondta, neokonzervatív fordulatot hajtottak végre, miközben nem ezt ígérték. Az adócsökkentés populizmusával jöttek elő, a kisebb állam demagógiáját folytatják - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Akkor amikor egykulcsos adó tervével előállnak, nem mondják meg, hogy ez a politika a felső középrétegek egyoldalú kedvezményezéséről szól, a tervezett intézkedések cserben hagyják a szegényeket - mondta.

Azt is felrótta a kormánynak, hogy nem tette világossá, ha megfelelő költségvetési fedezet nélkül jelentenek be drasztikus adócsökkentést, az mivel fog járni a forint alapú hitelek kamatait illetően. Amikor "nagyon olcsó trükkel" meghirdetik az örökösödési illeték eltörlését, szintén nem beszélnek arról, kinek kívánnak kedvezni. Általános intézkedésként ezzel azoknak is kedveznek, akik vállalatbirodalmakat örökölnek. Ez az a neokonzervatív populizmus, amit Bokros Lajoséktól hallottak - hangoztatta az LMP-s politikus.

Amikor pluszterheket tesznek a pénzügyi szektorra, ez önmagában miként fogja serkenteni a versenyt a szektoron belül. Nem tartanak attól, hogy a most bejelentett intézkedéseket a bankszektor a kisemberek zsebéből fogja visszaszerezni? - kérdezte. Szerinte ez a drasztikus adócsökkentési program a jelen költségvetési helyzetben nem fog új munkahelyeket létrehozni, s ez az "adócsökkentési populizmus" a jóléti állam megmaradt részéinek leépítésével is jár.

A miniszterelnök részéről elhangzottak alapján Schiffer András azt mondta: "úgy tűnik, hogy miközben ebből a parlamentből eltűnt Kóka János és az SZDSZ, az önök képében visszatért" - fogalmazott.

A frakcióvezető szerint itt az ideje, hogy a termelő kapitalizmus modellje váltsa fel a spekulatív kapitalizmust. A pénzügyi buborékok gazdasága helyett valóban a reálgazdaság megerősítésén munkálkodjon a kormány. Ezt azonban egy új fejlődési modellnek nevezni enyhe túlzás - fogalmazott.

Kitért arra is, hogy Magyarország akkor indul el egy új modell felé, ha olyan víziót vázolnak fel, amely fenntartható fejlődési modell, szolidaritási társadalmat kínál. A kormány azonban nem ezt teszi - mondta.

A bejelentett intézkedések közül támogathatónak tartotta a pálinkafőzéssel, az adományok áfájának eltörlésével kapcsolatos rendelkezéseket.

Jobbik: jó a terv csak aknákkal teletűzdelt

A kormány gazdasági akcióterve nagy részben jó, de vannak benne aknák és hiányosságok és nem látják annak a hatásait - mondta a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre a Jobbik nevében reagáló Vona Gábor. Hozzátette, hogy ezért a Jobbik egy második akciótervet is javasol.

Közölte, hogy a jövő felé fordulás mellett mintha lenne egy kis feledni akarás is. Kételyként fogalmazta meg, hogy az elhangzottak mennyire voltak átgondolt gazdasági tervek és mennyire az elmúlt napok "felelőtlen megnyilatkozásai" által létrejött kényszerpálya eredményei.
Leszögezte, hogy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke felelőtlen kijelentéseivel bajba sodorta Magyarországot. Megjegyezte, hogy emellett viszont az MSZP-é a felelősség azért, hogy a gazdaság a jelenlegi helyzetbe jutott.

Saját javaslataikról azt mondta, a kormány által adott akcióterv elnevezés jó, mert valóban akciótervre van szükség, de a jelenlegi bejelentések alkalmatlanok a kialakult gazdasági helyzet megoldására.

Kijelentette, nem szeretnék, ha a közszféra és annak dolgozói innák meg a korábbi kormányzás, illetve Kósa Lajos kijelentéseinek a levét.Kitért arra is, hogy itt van a lehetőség az államadósság újragondolására, illetve akár annak újratárgyalására is.

Elmondta, hogy az egykulcsos adórendszert nem tudják támogatni, mert azt átgondolatlannak tartják.Hiányolta a multinacionális cégekkel kapcsolatos javaslatokat. Szavai szerint fontos lenne, ha az igazságos közteherviselés a multikra is vonatkozna.

Javasolta, hogy a magánnyugdíj-pénztárakat szüntessék meg és azokat vezessék vissza az állami rendszerbe.Hangsúlyozta azt is, hogy szeretnék, ha a szociális rendszerben megjelenne "az aki nem dolgozik, az ne is egyék" elv.

Hiányosságként említette, hogy az akcióterv nem beszélt arról, mit kell újragondolni a nemzetközi gazdaságban és az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatokban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kellmi
2010. június 9. 05:39
Az ellenzék hozzászólásaiból kiderül,hogy vajmi keveset értenek a gazdasághoz,és még kevesebbet a politikához,főleg a bolsevikok!!Lesirt róluk,hogy fogalmuk sincs arról,mi az amit ORBÁN VIKTOR felvázolt!!Számukra teljesen érthetetlen,hogy az országért vki tenni akar!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását