2024. május 17. - Paszkál

Izrael: 97 árucikk mehet a Gázai övezetbe, több nem

Mindössze 97 árucikk bevitelét engedélyezi Izrael a Gázai övezetbe, míg a blokád 2007. júniusi bevezetése előtt még 4 ezer féle áru érkezhetett a térségbe - mutatott rá jelentésében a Gisa izraeli nonprofit szervezet.
2010. június 8. kedd 18:10 - HírExtra
Jelenleg havonta 2300 teherautónyi szállítmány érkezik az övezetbe, míg három évvel ezelőtt ez a szám meghaladta a 10 ezret. A jelentésben a szervezet kétségbe vonta azt az izraeli érvet, miszerint a palesztinok lakta övezet elszigetelésével meg lehetne akadályozni a Hamász palesztin mozgalom katonai infrastruktúrájának újjáépítését. A tiltott árucikkek között szerepelnek ugyanis egyebek mellett fűszerek - például a gyömbér és a koriander -, valamint gyerekjátékok is.

A Gisa szerint számos ponton nem következetes Izrael politikája az alapvető árucikkek bevitelének korlátozásában. Ipari használatra szánt margarint például tilos bevinni, de a kis méretű, általános fogyasztásra szánt margarinkockákra nem vonatkozik a tilalom. Ezenkívül nem szabad gumit, ragasztót és nylont bevinni, amelyből a Gázai övezetben pelenkát gyártanának, viszont az Izraelben előállított pelenkák bevitelét nem tiltják.

Ami a Gázai övezetből induló kivitelt illeti, 2007 óta összesen 259, exportcikkeket szállító teherautó hagyta el a térséget, jóllehet 2005-ben még naponta 70 ilyen teherautó indult. A Gázai övezetbe bejutó árucikkek túlnyomó többsége - a Világbank szerint 80 százaléka - az egyiptomi határ alatti csempészalagutakon keresztül érkezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását