2024. április 29. - Péter

Sikeres lesz e a népszavazás?

Bízik a lisszaboni szerződésről szóló, október eleji népszavazás sikerében az ír miniszterelnök. Brian Cowen a Handelsblatt című német lapnak adott hétfői interjújában úgy értékelte, hogy országában ma teljesen más a helyzet, mint a szerződést elutasító tavalyi referendum idején volt.
2009. július 27. hétfő 13:36 - HírExtra
Ma csaknem az egész parlament - beleértve az ellenzéket is - az uniós reformszerződés mellett van - mondta a kormányfő. Utalt arra is, hogy a pártok ma már Európa kérdését külön kezelik a vitatott nemzeti kérdésektől. A miniszterelnök rendkívül jelentősnek nevezte azt is, hogy ma Írországban semmilyen kampány nem zajlik a lisszaboni szerződés, illetve az Európai Unió ellen.

Arról i sbeszélt, hogy ezen kívül a jelenlegi válság kapcsán az írek rádöbbentek arra, hogy mennyire hasznos az euró és mennyit segített az országnak az Európai Központi Bank. Még egyértelmübbé vált az ír gazdaság európai összefonódása, mint ahogy az a tény is, hogy az EU támogatja és nem hátráltatja az ír gazdaságot a válság következményeinek leküzdésében - hangoztatta Brian Cowen, aki szerint a lakosság jelentős része is megértette ezt.

A kormányfő megerősítette azokat a felméréseket, amelyek szerint a szavazók csaknem 60 százaléka ezúttal igent mond majd a lisszaboni szerződésre és csak 29 százalékuk biztos abban, hogy nemmel fog voksolni. Mindennek ellenére úgy értékelte, hogy a verseny még nem lefutott. "Október 2-ig kampányolunk a lakosság támogatásáért és igyekszünk meggyőzni az ír állampolgárokat arról, hogy miért előnyös a lisszaboni szerződés mellett voksolni" - fűzte hozzá a kormányfő.

Cowen azt állította, hogy az írek alapjában rendkívül Európa-barát emberek és azok voltak korábban is. A lisszaboni szerződés tavalyi elutasítása épp ezért szerinte nem Európa és nem is az Európai Unióban való ír tagság alapvető elutasítását jelentette.

A kormányfő úgy vélte, hogy az októberi népszavazás sikere Írország, az ír emberek és a gazdaság alapvető érdeke, ezért a szavazásig hátra lévő időben mindenekelőtt a sikerekről és az esélyekről kell beszélni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását