2024. május 6. - Ivett, Frida

Nagy változások a vízilabdában

A korábbi tizenöt helyett csapatonként húsz játékos vehet részt az Eb-ken, így már az augusztus végi-szeptember eleji zágrábi vízilabda Európa-bajnokságon is – döntött a kontinentális szövetség, a LEN a ciprusi Limasszolban tartott kongresszusán.
2010. június 6. vasárnap 16:41 - HírExtra
Amint arról Martin György, a honi szövetség (MVLSZ) elnöke, a LEN legfőbb vezető testületének, a Bürónak a magyar tagja az MVLSZ honlapján vasárnap beszámolt, a legjelentősebb változások egyike a létszámemelés.

"Természetesen egy mérkőzésen csak tizenhárman szerepelhetnek, de immár húsz nevezett játékosból, s akár minden mérkőzésen más-más összetételű csapatot küldhet vízbe a kapitány. A húsz nevezett játékos közül viszont továbbra is csak kettő lehet kapus. Logikus lett volna, hogy tizenhét mezőnyjátékos és három kapus alkossa a csapatot, a hálóőr ugyanis kulcspozíció minden labdajátékban, akinek az esetleges sérülése befolyásolhatja a világverseny végeredményét, ha nem tudják pótolni. A játékosok létszámának emelése egyébként mind a férfi, mind a női csapatoknál érvényes" – nyilatkozta Martin, aki elmondta még, hogy a kongresszus alaposan megváltoztatta az Európa-bajnokságok jövőbeni lebonyolítási rendjét is.

"2012-től vége a kétlépcsős Európa-bajnokságoknak. Az idei úgynevezett "A" Eb első öt helyezettje, valamint a majdani rendező ország nemzeti csapata lesz jogosult részt venni a legközelebbi Eb-n. A fennmaradó helyekért – akár a labdarúgásban - mind a női, mind a férfiválogatottak selejtezőmérkőzések sokaságán küzdenek majd meg. Az idei Európa-bajnokság 7-12. helyén végzett csapatokat, valamint a további férfiegyütteseket hat négyes selejtezőcsoportba sorsolják, ahol körmérkőzéses formában küzdenek meg egymással.

A hat csoportelsőt egy másik csoport második helyezettjével sorsolják össze, és ezeknek a páros mérkőzéseknek a győztesei csatlakozhatnak a kontinensviadal hat kiemelt együtteséhez" – így az elnök, aki a nők nyolccsapatos Eb-mezőnyét illetően arról számolt be, hogy az idei horvátországi kontinensviadal 1-4. helyezettje már biztosítja szereplését a 2012-es Európa-bajnokságon is. A többieket négy, egyenként négycsapatos csoportba sorsolják, ahol ugyanúgy küzdenek meg, mint a férfiak, majd a csoportmeccsek, valamint az egyenes kieséses mérkőzések után állva maradt négy együttes csatlakozik a mezőnyhöz.

"Hasonlóan Eb-selejtezőkön juthatnak majd el a csapatok a jövőben az utánpótlás-kontinensviadalokra. És az is változás, hogy a klubcsapatok az Euroligában, a legjobb nyolc között nem páros mérkőzéseket vívnak, hanem két négyes csoportot alkotnak, ahonnan az első két helyezett kvalifikálja magát a négyes döntőbe, azaz a Final Fourba" – nyilatkozta a szövetség honlapjának Martin György.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását