2024. április 19. - Emma

Eurókatasztrófától tartanak a britek

Stressztesztnek veti alá, emellett euróövezeti katasztrófa-forgatókönyvek összeállítására kéri a brit nagybankokat a City pénzügyi felügyelete (FSA), attól tartva, hogy a brit bankokat is sújthatják a valutaunió növekvő pénzügyi problémái - írta a The Sunday Times.
2010. június 6. vasárnap 14:48 - HírExtra
A vezető brit vasárnapi lap értesülése szerint az FSA szakértői európai kockázati térképet vázoltak fel, országról országra vizsgálva lehetséges problémákat. A felügyelet emellett arra is felkérte a City nagy pénzintézeteit, hogy modellezzenek több katasztrófa-forgatókönyvet, köztük azt, hogy Görögország törlesztésképtelenné válik.

Elemzői becslések szerint a brit bankok teljes követelésállománya csak Görögországgal, Portugáliával és Spanyolországgal - leggyengébb költségvetési és adóssághelyzetű euróövezeti tagállamokkal - szemben meghaladja a 100 milliárd fontot (több mint 30 ezer milliárd forint).

Londoni elemzők azonban most már más valutauniós tagállamokkal szemben is aggodalmakat fogalmaznak meg. A Capital Economics nevű vezető citybeli befektetési tanácsadó és elemző cég legutóbbi helyzetértékelésében például az állt, hogy Belgium "észak Görögországává válhat", tekintettel a belga bankszektorban mutatkozó "makacs gyengeségekre", valamint az ismét kiújult politikai instabilitásra.

A The Sunday Times írása megemlíti a magyarországi fejleményeket. A lap szerint Magyarország a legutóbbi olyan ország a sorban, amely "félelmet terjesztett Európa-szerte", miután az új kormány közölte, hogy elődje "meghamisította" a közfinanszírozás helyzetéről szóló adatokat.

Jóllehet Magyarország nem tagja a valutauniónak, az európai bankokat azonban bármilyen szuverén válság érintené - áll a cikkben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását