2024. április 23. - Béla

Kövér: itt az ideje a nemzetpolitika megalkotásának

Kövér László szerint meg kell alkotni a két évtizede hiányzó nemzetstratégiát, amelyben - a sérelmi politikát mellőzve, de a magyarság jogos érdekeit és méltóságát szem előtt tartva - rögzíteni kell, hogy Magyarország a problémák megoldásának egyedüli garanciáját az Európai Unióban elfogadott autonómiaformák Kárpát-medencében történő megvalósulásában látja.
2010. június 5. szombat 08:05 - HírExtra
A Fidesz országgyűlési képviselője, a párt országos választmányának elnöke pénteken, a trianoni békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján Szigetszentmiklóson, az Országzászló-emlékmű avatási ünnepségén azt is elmondta: a történelmi Magyarországot nem lehet feltámasztani, de nem is szükséges.

Mindaddig, amíg az anyaországiak a hazájuknak tekinthetik Alsóőrt, Gyergyószentmiklóst, Beregszászt, Szabadkát, Kopácsot, Lendvát, Dunaszerdahelyt, Párkányt vagy Érsekújvárt, amíg összeköti utódainkat Ady Endre, Arany János, Márai Sándor, Hunyadi János, Zrínyi Miklós, Bartók Béla, Kodály Zoltán, addig Szent István országa igenis él - tette hozzá Kövér László.
A politikus úgy fogalmazott: a trianoni békediktátum igazságtalan, erkölcstelen, a nemzetközi normákat sárba tipró, gyalázatos tett volt, s ezzel az erkölcsi problémával Európa eddig nem volt hajlandó számot vetni.

Mint mondta, Trianon szellemével nem tudott sikerrel megbirkózni az ország. Közölte: 1945 után a diktatúra még Trianon emlékét is ki akarta törölni, mert az a nemzet összetartozási tudatának egyik gyújtópontja, mozgósító ereje. Megfogalmazása szerint 1990 után rövid ideig hittük, hogy a demokrácia intézményrendszere és az Európai Unió automatikusan feloldhatja a feszültségeket, de az őszödi beszéd és 2006 októbere bebizonyította, hogy az önvédelem képessége nélkül a demokrácia önmagában egyetlen közösséget sem véd meg a hatalom önkényétől, és az unió bürokratái sem tartják elég fontosnak egy adott állam területén élő őshonos kisebbség jogainak megvédését.

Kövér László azt mondta, hogy a jövő nem képzelhető el másképp, csak együtt, a 15 millió magyarral. Mint hozzátette, ehhez tenni kell, mert "senki sem véd meg, ha mi magunkat nem tudjuk megvédeni".

A Fidesz választmányi elnöke kiemelte: a szigetszentmiklósi Országzászló-emlékmű a jövőről szól; június 4-e ezután nem elsősorban a gyász, hanem a remény, az újrakezdés, a nemzeti összetartozás napja kell, hogy legyen.

Szabó József (Fidesz-KDNP-Polgári Kör) polgármester köszöntőjében kiemelte: "90 évvel ezelőtt idegen kezek döntöttek arról, hogy városok, családok szakadjanak ketté"; olyan tragédia volt ez, amelyet más ország sosem volt kénytelen elviselni.

Mint mondta, a polgári oldal történelmi felhatalmazást kapott és ez tettben is megnyilvánult: "immár lélekben és törvényben is egy a nemzet, hiszen minden elcsatolt területen élő honfitársunknak jár a magyar állampolgárság".

A polgármester kitért arra, hogy a nemzet mindig is összetartozott; az anyaországiak, az erdélyiek, a felvidékiek, a vajdaságiak, az őrvidékiek, a kárpátaljaiak, a délvidékiek, a muravidékiek, a drávaszögiek, akiknek jelenlévő képviselőit külön is köszöntötte a városvezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását