2024. április 25. - Márk

Válasszunk önkormányzatot!

Kedd este folytatta le az Országgyűlés a választási eljárással kapcsolatos törvénymódosítás általános vitáját. A fideszes javaslat csökkentené a kampány időszakot, valamint az ajánlószelvények begyűjtésére rendelkezésre álló időt.
2010. június 4. péntek 07:16 - Telkes Árpád
Kerekebb a hatvan?

A mostani hetvenként napról hatvan napra csökkentené a fideszes javaslat a kampányidőszakot. Kósa Lajos - a debreceni fideszes polgármester - a keddi általános vita expozéjában elmondta, hogy a rövidebb kampány is lehetőséget adna a választási névjegyzék kifüggesztésére, a választók értesítésére illetve a fellebbezésekre is.

„A költségcsökkentési törekvés a hivatalos indok. De ennek a hetvenkét napnak megvan itthon a rituáléja. Ami miatt ilyen hosszú az a különböző jogorvoslati határidők miatt van” – mondta í HírExtrának Kiszelly Zoltán, politológus.

„A választási bizottság minden döntésével szemben fellebbezni lehet. Ezeket három napon belül kell elbírálni. Ha csökkentik a kampányidőszakot a költségcsökkentés miatt, akkor ezeket a határidőket is át kell gondolni. Azaz akkor csökkenteni kell a fellebbezési szinteket.”

Kilenc nap

A javaslat értelmében kilenc napra csökkentenék az ajánlószelvények begyűjtéséhez rendelkezésre álló időt.

„Mindezek mellett az önkormányzati választásoknál megpróbálják emelni az ajánlások számát. Pont Kósa Lajos nyilatkozta, szeretnék elérni, hogy ne kerülhessen egy jelölt hétszáz szavazattal a kompenzációs listára, ezáltal az önkormányzatban meghatározó valaki lehessen” – idézte a politikust Kiszelly.

Bár önkormányzati választásokról van szó, de emlékezhetünk, hogy az áprilisi országgyűlési választásokkor mind az LMP-nek, mind az MDF-nek az utolsó pillanatban sikerült az országos lista állításához megfelelő mennyiségű ajánlószelvéényt begyűjteni.

„Emögött az az elgondolás van, hogy egy pártnak élő kapcsolatban kell lenni a szavazóival, vagy a pártot támogassák más szervezetek. Ha egy pártnak szatelitszervezetei vannak, vagy nevezzük őket szövetségeseknek, egyházak, ifjúsági szervezetek, szakszervezetek akkor ezek segítségével is be tudná gyűjteni a cédulákat. Az LMP-nél mint új pártnál vagy az MDF-nél mint összezsugorodott pártnál nem volt ilyen élő kapcsolat a szavazók és a párt között. Nem volt olyan nagy taglétszámú támogató szervezetük mellyel időben vagy több ajánlószelvényt tudtak volna gyűjteni” – kommentálta Kiszelly.

A lényege a változtatásnak – ha azt egy országgyűlési választásra vetítjük le – legyen állandó kapcsolat. Ez kiemeli a releváns pártokat országos szinten, és így akadályozhatja a kisebb pártok Parlamentbe kerülését.

Pszt!

Közvéleménykutatás
A korábbi szabályzás értelmében a kampánycsendet megelőző nyolc nappal lehetett a közvéleménykutatások eredményét közölni, ezt csökkentette az Alkotmánybíróság rendelete.
A kampánycsend időszakát is rövidítené a mostani javaslat. Nem meglepő a tervezet, a külföldi gyakorlatban egyáltalán nem bevett szokás a kampánycsend, sőt Amerikában még a választások napján is lehetséges kampánytevékenységet folytatni, csupán a választóhelységtől megfelelő távolságban.

„Ez a javaslat találkozik az alkotmánybíróság döntésével amely csökkentette a kampánycsend időszakát.” – mondta Kiszelly.

„A kampánycsendnek már alapjaiban nincs értelme manapság. Az egyik ok a technológiai fejlődés. Internetes újságok külföldi szervereken üzemelnek, ezeket lekövetni nehéz. A másik, hogy a klasszikus felfogás, ami a mostani kampánycsend alapja, megváltozott. Ez abból indult ki, hogy egy tisztességes állampolgár minden programot elolvas, begyűjt majd a választások előtt egy nappal visszavonul és átgondolja. Látjuk ezzel szemben, hogy sok a bizonytalan szavazó, kevés az aki mindent átolvasva racionálisan dönt, sokkal inkább az érzelemre a protestre hatnak a pártok. Ha egy párt nyer az úgyis nyer, egy nap alatt ezt megfordítani nem lehet.”

Pest-Buda

Már szinte biztosra vehető, hogy a Fidesz jelöltje Tarlós István lesz. Ezzel szemben felröppentek olyan hírek, hogy az MSZP eddigi jelöltjét, Horváth Csabát, visszahívhatják.

„Hagyó Miklóst is már jóval korábban, tavaly nyáron rátették az MSZP országos listájára aztán mégis levették onnan. Az MSZP-ben és a budapesti szervezetben is nagy hatalmi harc van, szerintem a Wieszt-ügy is ennek egy folyománya. Elképzelhető, hogy az MSZP-s fellegvárakért folyó küzdelemben minimum a politikai felelősség kérdése, de akár megvesztegetési ügyek is elérhetik Horváth Csabát. A másik meggondolás, hogy már Mesterházy bebizonyította tavasszal, egy kevéssé ismert politikussal nem lehet választást nyerni. Így lehet, hogy ősszel nem egy ismeretlen politikussal szeretnének indulni” – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán.

A kérdés, hogy ki lehet Horváth helyett? Adja magát, ahogy a Fidesz tette nyolc éve Schmitt Pállal, egy szimpatikus szakértői figurát behozni a képbe. Egyelőre azonban nem biztos Horváth Csaba visszahívása sem. Csak az, hogy érdekes lesz az őszi választás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását