2024. május 5. - Györgyi

Árvíz: újabb vészhelyzet, útlezárások, homokzsákok

Rendkívüli nagyságú árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon a hatalmas csapadékmennyiség miatt - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője péntek este az MTI-nek.
2010. június 4. péntek 22:00 - HírExtra
Csont Csaba közölte: a Sajó vízgyűjtőjén pénteken is komoly mennyiségű csapadék hullott, az elmúlt két napban leesett eső miatt szlovák területen újabb árhullámok alakultak ki. Sajópüspökinél 420 centiméter körüli tetőzési értékre számítanak, Sajószentpéternél 405, míg Felsőzsolcánál 480 centiméterrel tetőzhet a folyó.

A Hernád mellékvízfolyásain szintén rendkívüli nagyságú árhullám képződött, jelenleg Hidasnémetinél gyenge áradás tapasztalható. A következő órákban azonban áradás indul el és a vízállások a most kialakult 478 centiméteres legnagyobb vízszintek fölé emelkednek majd.
A Bódva felső szakasza és az Ida-patak lassan apad, ugyanakkor információk szerint a Torna-patak árhulláma még nem érte el a Bódvát. Hídvégardónál a folyó 332 centiméteres vízállással a tetőzés közelében van, Szendrőnél 322 centiméternyi a folyó vízszintje és a rakacai víztározó automatikusan apasztja a nagy mennyiségű vizet.

Csont Csaba kitért arra: Hídvégardónál 335, Szendrőnél 330 centiméter körüli tetőzésre számítanak.

Arról is beszámolt, hogy a Bodrog minden forrásfolyóján jelentős árhullám vonul le. A hazai területen Felsőbereckinél 715 centiméter a vízszint, itt 770 centiméteres vízállásra számítanak. Sárospataknál 649 centiméteren áll jelenleg a vízmérce, itt 700 centiméteres lehet a folyó vizének magassága.

30 kamion homok Edelénynek


Harminc kamion homokot kapott a Borsod megyei Edelény a Bódva árhullámának megfékezéséhez, a segítség Nyíracsádról érkezett pénteken késő délután.

A településen a helyzet gyakorlatilag változatlan, a folyó még mindig árad, utcákat, házakat borít el a víz, Edelény főutcáján is vízátfolyás van, kettészeli a várost. Rengeteg önkéntes szervezet, hatóság munkatársa segít az árvízi védekezésben, a fővárosból, Gyuláról, Ibrányból, Nyírbátorból, Polgárról, a környező településekről érkezett segítség, de mindet egyelőre felsorolni sem lehetne, hiszen jelenleg nem az adminisztrációval foglalkoznak, hanem az ár megfékezésével.
Molnár Oszkár, a település független polgármestere az MTI-nek a helyszínen azt mondta: számításai szerint több mint ezer ember rakja a homokzsákokat, és vesz részt valamilyen formában a település mentésében. Hozzátette: már olyan utcában is megjelent az ár, ahol két héttel ezelőtt - a korábbi nagy árvíznél - nem kellett védekezni; példaként említette a Széchenyi utat, itt is házakat veszélyeztet a víz.

A lakók szakmai segítséget kérnek a védekezéshez. Éjszaka is folytatják a munkát, minden eszköz, feltétel rendelkezésre áll, a víz azonban óriási.

Hernádszentandrás megközelíthetetlen

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrást csütörtök óta teljesen elzárja a Hernád a külvilágtól, a víz útját homokzsákokkal torlaszolták el előbb Pere, majd Ináncs felől is.

Üveges Gábor, a település független polgármestere pénteken az MTI-nek azt mondta: a települést körbevevő gát a kisebb szivárgásokat leszámítva jelenleg megfelelő védelmet biztosít, a falu egyik végén 70 centiméteres, a másik oldalon félméteres víz borítja az úttestet.

Hozzátette, hogy a 486 fős településen mintegy 100 ember vesz részt a védekezésben, eddig csaknem 12 ezer homokzsákot használtak fel. Egyre több ház falain jelennek meg repedések, falak és padlózatok süllyednek meg, a pincékben lévő, sokszor egy métert is meghaladó víz is gondot okoz.

A vagyontárgyak mentése folyamatos - közölte, hozzátéve: attól tartanak, hogy az árvíz levonulásának elhúzódása súlyos károkat okozhat a gát szerkezetében. Véleménye szerint a Hernád esetében az ilyen óriási árvizek ellen a folyó felső szakaszán megépítendő víztározó jelenthetne hatékony megoldást.

Újabb vészhelyzet négy megyében


Újabb négy megye területére rendelték el a veszélyhelyzetet az árvíz miatt az országban.

Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendeletet. Az eddig bejelentetteken túl Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Fejér megye területére is elrendelték a veszélyhelyzetet - közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője péntek este az MTI-vel.

A kormány korábban veszélyhelyzetet hirdetett ki Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Nógrád megyére.

M1: egy sáv lezárva

Megsüllyedt az aszfalt, ezért lezárták az M1-es autópálya főváros felé vezető egyik sávját Győrnél - tájékoztatta az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője péntek este az MTI-t.

A 104-es kilométernél van a süllyedés, ugyanott, ahol néhány hete a Cuhai-Bakony-ér alámosta a pályát, és emiatt napokra le kellett zárni.

Winkler-Virág András elmondta: megkezdték a nyolc centiméternyit megsüllyedt rész aszfaltozását, éjszaka is dolgoznak az elhárításon, így várhatóan szombat reggel megint használhatják a közlekedők ezt a sávot; addig egy sávon megy a forgalom ezen a szakaszon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását