2024. május 2. - Zsigmond

Romagyilkosságok és az OCÖ

Soron kívüli, személyes tájékoztatást kért az országos rendőrfőkapitánytól a romák elleni támadássorozat nyomozati és bizonyítási eljárásáról az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, mert az utóbbi időben "túl nagy a csend" – közölte a roma érdekképviseleti szervezet elnöke csütörtökön Budapesten.
2010. június 3. csütörtök 17:14 - HírExtra
Kolompár Orbán a sajtótájékoztatón azt mondta: az utóbbi hónapokban több tucatnyi cigány önkormányzati képviselő, civil szervezet kereste meg azt tudakolva, hogyan áll a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat nyomozati felderítése, ezért levélben arra kérte Bencze József altábornagyot, hogy személyesen tájékoztassa a nyomozás állásáról.

A roma vezető arra kérne választ, hogy az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) feltárta-e a gyilkosságsorozat minden részletét, volt-e olyan személy aki a kitervelésben, vagy a végrehajtásban részt vett, de még nem vonták eljárás alá.

AZ OCÖ elnöke azt mondta: bízik abban, hogy a rendőrség a valódi elkövetőket fogta el tavaly augusztusban, de mint megjegyezte, az áldozatok családjaiban, a roma társadalomban azóta is sok a kérdőjel, amelyre egyértelmű és egyenes választ vár.

A romák elleni támadássorozat kapcsán az NNI külön egysége kilenc bűncselekmény ügyében indított eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen, gyújtópalackot (Molotov-koktélt) dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek.

2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön szintén Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették. Április 22-én Tiszalökön agyonlőttek egy férfit, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009. augusztus 21-én Debrecenben, egy szórakozóhelyen fogták el, azóta előzetes letartóztatásban vannak.

A hatóságok az eltelt idő alatt helyszíni bizonyítási eljárást tartottak Galgagyörkön, Tiszalökön és Piricsén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását