2024. május 28. - Emil, Csanád

Rekordvízállások a folyókon

Sorra dőlnek meg az eddig mért legnagyobb árvízszintek (LNV) az észak-magyarországi folyókon, a Sajó Sajópüspökinél tetőzött, a Bódva Hídvégardónál ennek közelében van, a Hernád pedig tovább árad.
2010. június 3. csütörtök 08:14 - HírExtra
Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője az MTI-nek kifejtette: a Sajó szlovákiai és hazai határ közeli szakasza - ha igen lassan is - már apad. A hazai területen, a Borsod megyei Sajópüspökinél 402 centiméteres vízállással - két centivel az 1974. októberi maximum felett - tetőzött a folyó. Sajószentpéternél az eddig mért legnagyobb vízszintet, a májusi árhullámkor kialakult 402 centimétert meghaladó tetőzés valószínű.

Hozzátette: a várható Sajó-árhullám és a Bódván érkező jelentős víztömeg miatt Felsőzsolcánál is a korábbit számottevően meghaladó vízszintre kell felkészülni.Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva jelenleg 325 centiméteres vízállással tetőzik Hídvégardónál, alatta Szendrőnél lassan tovább árad.

A Bódva mentén jelenleg Szendrőben és Edelényben összpontosul a munka. Edelényben csütörtökön újra alkalmazzák a vízzel töltött savtartályok kihelyezését, hogy ezzel is biztosítsák a töltés állékonyságát.

A Hernád szlovákiai alsó szakaszán, Hernádzsadánynál hajnal 3-4 óra között 506 centiméterrel stagnált a vízszint, míg legnagyobb mellékvize, a Tarca alsó szakasza lassan tovább árad.

Hazai területen Hidasnémetinél a vízállás csütörtökön 3 órakor meghaladta a 434 centiméteres, eddigi legmagasabb vízszintet, és tovább árad. Itt a várható tetőzési érték 460 centiméter - plusz, mínusz húsz centiméter -, jelenleg 437 centiméter a folyó vízállása - ismertette a részleteket.
Beszámolt arról, hogy a Tarna parádi ága apad, míg ceredi ága jelenleg tetőzik Siroknál. Az "összefolyás" alatt mindenhol apad a vízszint, de az apadás üteme viszonylag lassú. A Bodrog hazai felső szakaszán stagnál a vízszint, míg Sárospataknál gyengén áradó a vízmozgás.

A Tisza felső szakasza lassan árad, míg Tokajnál stagnál, alatta pedig szintén lassan árad. A Ronyva ütemesen apad. A Takta lassan árad, Taktaföldvárnál a vízszint megközelítette a május 18-án kialakult 378 centiméteres maximumot, és várhatóan csütörtökön meghaladja azt - sorolta az áradó folyók adatait a szakember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását