2024. április 19. - Emma

Német politikus Magyarországon: Aggodalommal érkezett, bizakodva távozik

A romák elleni támadások miatt aggodalommal érkezett, de reményekkel távozik Magyarországról Petra Pau, a Bundestag alelnöke. A politikus az Országházban tartott sajtótájékoztatóján ötnapos látogatásának tapasztalatairól számolt be.
2010. június 2. szerda 15:09 - HírExtra
A Baloldal párt (die Linke) politikusa szerdán Mandur Lászlóval, az Interparlamentáris Unió és Ujhelyi Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével tárgyalt. Itt-tartózkodása alatt találkozott a Tatárszentgyörgyön 2009 februárjában meggyilkolt ötéves roma kisfiú és édesapja hozzátartozóival, civil szervezetek, illetve a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal képviselőivel.

Tárgyalásairól szólva elmondta, célja egyrészt az Országgyűlés és a német parlament alsóháza közötti együttműködés mélyítése, másrészt a magyarországi tapasztalatszerzés volt.

Petra Pau elmondta, reménnyel tölti el, hogy a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen fellépő jogvédő szervezetekkel, polgárjogi aktivistákkal, önkormányzati képviselőkkel folytatott megbeszélései során sok olyan emberrel találkozott, akiknek fontosabb a szolidaritás, a multikulturalizmus, mint a múltba tekintés.

Hozzátette, aggodalommal érkezett Magyarországra, mert a német sajtó is beszámolt a romák elleni támadássorozatról, és véleménye szerint a magyarországi pártrendszer átalakulását is figyelemmel kell kísérni. Arra is kitért, hogy Németország ugyancsak küzd a szélsőjobboldali eszmék erősödése ellen, így nincs okuk hátradőlni.

Tatárszentgyörgyi látogatásáról azt mondta: megindító volt a meggyilkolt romák hozzátartozóival való találkozása. Hozzátette: ha Európa bármely országában rasszista gyilkosság történik, etnikai okból meggyilkolnak egy gyermeket, az egész Európa ügye. Ezért - folytatta - Németországnak is segítenie kell megakadályozni, hogy ez megismétlődjön.

Petra Pau 2006 óta a Bundestag alelnöke. A keletnémet politikus 2002-ig a Demokratikus Szocializmus Pártja, a PDS (az egykori kommunista állampárt jogutóda) elnökhelyettese volt.

A Baloldal párt 2007-ben alakult, miután a PDS egyesült a nyugati WAsG (Választási alternatíva munka és szociális igazság) nevű szervezettel. A párt a 2009 őszi parlamenti választásokon a voksok 11,9 százalékát szerezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását