2024. április 27. - Zita

Lehet népszavazás

Mégis lehet népszavazás a tervezett abroncsgyárról Gyöngyösön, miután a helyi bíróság jogerős döntése szerint a város jegyzőjének hitelesítenie kell az aláírásgyűjtő íveket - tájékoztatta a referendumot kezdeményező Fidesz városi elnöke csütörtökön az MTI
2008. július 24. csütörtök 11:25 - Hírextra
"Egyetért-e Ön azzal, hogy ne épüljön meg az indiai Apollo Tyres cég gumigyára Gyöngyösön" - idézte fel Tatár László a népszavazásra bocsátandó kérdést, amelynek hitelesítését korábban megtagadta a jegyző.

Ebben a helyzetben 30 nap áll rendelkezésükre az aláírások összegyűjtéséhez és siker esetén késő ősszel vagy kora tavasszal megtarthatják a referendumot - tette hozzá a politikus.

A Fidesz a népszavazás kezdeményezésével csupán politikai okokból nagyon nagy károkat okozhat a városnak, kockára téve egy 900 munkahelyet jelentő beruházást - kommentálta a történteket a település szocialista polgármestere.

Ugyanis reális veszély, hogy az indiai cégnek nem lesz ideje és türelme kivárni a procedúra végét, és elhagyja Gyöngyöst, illetve Magyarországot - tette hozzá Hiesz György.

Ugyanakkor a bíróság döntését természetesen tiszteletben tartják - mondta a polgármester.
Korábban az Apollo Tyres alelnöke személyesen vállalt garanciát arra, hogy a világ jelenlegi legmodernebb gumiabroncs-gyártási technológiáját fogják alkalmazni Gyöngyösön.

Ez egyben azt jelenti, hogy a cég garanciát vállal a gyár környezetbarát működésére; annál is inkább, mert az elmúlt időszakban több millió dollárt költöttek a gyártási technológiák továbbfejlesztésére - jelentette ki Neeraj Kanvara, amikor megnyitotta a társaság gyöngyösi információs irodáját.

Ugyancsak Gyöngyösön kap helyet az Apollo Tyres európai kutatás-fejlesztési központja is, továbbá az a céljuk, hogy a gyöngyösi üzem váljék az Apollo Tyres európai bázisává - tette hozzá akkor az alelnök.

Tatár László korábban egy miskolci cég által írt környezeti előtanulmányra hivatkozott, amely szerint a gyártástechnológia során olyan policiklikus vegyületeket használnak majd, amelyeket 2009-től kitiltanak az Európai Unióból. A gyártás során keletkező korom pedig rákkeltő hatású - vélekedett.

Szintén veszélyforrásnak tartják a gyártás során évente keletkező 21 ezer tonnányi ipari gumihulladékot, ugyanis a mátraaljai térség hulladékkezelése jelenleg sem megoldott.
Az üzem működése továbbá évente 800 ezer köbméter vizet igényelne, amelyet lehetséges, hogy nem képes fedezni a térség ivóvízbázisa - sorolta aggályaikat a politikus.

Szerinte gumigyártás helyett Gyöngyösnek gyógyászati és idegenforgalmi fellegvárrá kell válnia, illetve meg kell őrizni a történelmi mátraaljai borvidéket.

Hiesz György akkor úgy reagált a kezdeményezésre: egyértelmű, hogy nem környezetvédelmi megfontolás, hanem politikai szándék vezeti a Fideszt.

A kezdeményezéssel a beszállítókkal együtt mintegy háromezer munkahely megvalósulását, mintegy 90 milliárd forintnyi, a helyi vállalkozásoknak is munkát biztosító beruházás kivitelezését teszi kockára a Fidesz.

Ugyanakkor a beruházás meghiúsulásával elveszhet az előkészítésére fordított 300 millió forint, az ipari park átalakítására pályázaton elnyert 300 millió forint, illetve évi mintegy félmilliárd forintnyi adóbevétel, ami az iparűzési adóként, építményadóként és személyi jövedelemadóként befizetett összegekből állna össze - tette hozzá.

Hiesz György a továbbiakban az elkészült szakértői anyag elferdítésével, csúsztatásokkal vádolta a Fideszt, és tételesen cáfolta Tatár László állításait. Mint elmondta: az anyag éppen arról szól, hogy az ipar általában használ policiklikus vegyületeket, ám az Apollo nem alkalmazza ezeket a gyártás során.

A Heves Megyei Vízművek tájékoztatása alapján a gyártáshoz szükséges víz bőven rendelkezésre áll, illetve rendelkeznek a hulladék befogadását biztosító kapacitással is - sorolta a cáfolatokat akkor Hiesz György.

Az Apollo Tyres 200 millió euró értékű beruházását idén januárjában jelentette be Újdelhiben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök indiai üzletemberekkel folytatott tárgyalásait követően. Az üzemben a tervek szerint az első szakaszban évi hétmillió gumiabroncsot gyártanának személyautókra és terepjárókra.

Az Apollo Tyres a Magyarországon gyártott termékeit az európai piacra szánja. Az 1975-ben alapított társaság Indián kívül a Dél-afrikai Köztársaságban és Zimbabwében nyitott üzemet. Éves bevétele tavaly meghaladta az egymilliárd dollárt.

A helyi rendelet szerint a 35 ezer lakosú település választópolgárainak 25 százaléka kezdeményezhet helyi népszavazást, vagyis a Fidesz számításai szerint 6.500-7.000 aláírásra van szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását