2024. április 17. - Rudolf

Árvíz: 430 kilométeren készültség

Észak-Magyarországon mintegy 430 kilométeren van árvízvédelmi készültség - tájékoztatta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője kedden az MTI-t.
2010. június 1. kedd 11:40 - HírExtra
Csont Csaba elmondta: hétfőn a déli óráktól főképp a Hernád és a Bodrog vízgyűjtőjén alakultak ki záporok, zivatarok, majd az esti óráktól megérkezett a ciklon felhőzete és sokfelé hullott újabb eső, záporeső. Kedd reggel 7 óráig hazai területen általában 10-25 milliméternyi eső esett, de a Bükkben 30-56 millimétert is mértek.

Hozzátette: kedden, a reggeli órákban az intenzívebb csapadék áttevődött a Sajó vízgyűjtőjére, de a délkeleti irányból érkező nedves léghullámok miatt továbbra is nagy területen esik az eső.

Arról is beszámolt, hogy tovább folytatódik az esőzés és a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a térségben 30 milliméteres területi átlagot meghaladó csapadékra kell számítani. A Szlovák Hidrometeorológiai Szolgálat riasztása szerint a "folyóink vízgyűjtőterületein is 30-60 milliméteres eső hullhat - hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy a Sajó felső szakaszán elkezdődött az áradás, de a vízgyűjtőn a kedd reggelig lehullott 10-15 milliméternyi csapadék hatása még kevéssé érezhető. A jelzett mennyiség hatására a folyón azonban további jelentős áradás várható. Amennyiben a csapadék lehullik, úgy Sajópüspöki-Sajószentpéter között az eddigi legnagyobb vízszintek közelébe emelkednek a vízállások - hívta fel a figyelmet a szakember.

Mint mondta, a Bódva és legnagyobb mellékvize, az Ida-patak is árad. A nagymennyiségű eső hatására a Bódván további jelentős áradásra számítanak. "Ha a jelzett csapadék lehullik, úgy Hídvégardónál az eddigi legnagyobb mért vízszinteket (LNV) meghaladó vízállásokra kell felkészülni.

A Hernád kapcsán közölte: a folyó szlovákiai szakasza és mellékvizei áradnak, hazai területen pedig a vízállások megközelítették az elsőfokú készültségi szinteket. Itt is hasonló a helyzet, tehát amennyiben a jelzett csapadék lehullik, úgy a Hernádon is az LNV-hez közeli vízszintek kialakulása lehetséges.

A Tarna felső szakasza árad az eddig leesett 15-25 milliméternyi esőtől. A térségben kedden további jelentős eső várható, a folyón kialakuló árhullám magassága pedig várhatóan meghaladja a harmadfokú készültségi szinteket - részletezte.

Úgy fogalmazott, hogy a Bodrog hazai felső szakasza lassan árad, míg Sárospatak alatt lassan apad. A hétfői csapadék hatására a folyó felvidéki és kárpátaljai mellékvizei is áradnak és a mára várható újabb esőzést követően további jelentős vízszintemelkedés lehetséges. Az előrejelzések szerint a Bodrog vízgyűjtőjén, szerdán és csütörtökön is lehet jelentősebb eső, így várhatóan a hét végére a harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállások alakulnak ki.

A Tisza nagyon lassan apad, a vízállások a másodfokú készültségi szintek felett vannak. Amennyiben a jelzett csapadék a Tisza felső vízgyűjtőjén lehullik, úgy a következő 1-2 napra várható gyenge apadást követően a hét második felében ismét áradás alakulhat ki. "A csapadék elmaradása esetén is, Tokaj alatt tartósan magasan maradnak a vízszintek" - fűzte hozzá.

A Ronyva szlovákiai szakasza és hazai mellékvize a Bózsva is árad. A keddi nap folyamán a térségben további jelentős mennyiségű esőre kell számítani. Sátoraljaújhelynél a vízszint tovább emelkedik majd, de a tetőzés várhatóan elmarad a május 17-i árhullám tetőzési szintjétől - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását