2024. május 3. - Tímea, Irma

Nőnek a magyar energiaárak - míg az EU-ban csökkennek

Az Európai Unió 27 tagállamában 1,5 százalékkal csökkent a háztartási elektromos áram és 16 százalékkal a gáz ára a 2008 második féléve és 2009 második féléve között eltelt egy évben. Vásárlóerő-paritáson számolva a legmagasabb áramdíjakat Magyarországon találták, a gázáraknál pedig az időszakban a legnagyobb emelkedés Magyarországon volt, nemzeti valutában számolva.
2010. május 28. péntek 15:42 - HírExtra
Az Eurostat sajtóközleménye szerint nemzeti valutában számolva a legnagyobb háztartási áramdíjcsökkenés Cipruson volt (-20 százalék), majd Olaszország (-10 százalék) és Írország (-8,8 százalék) következett.

Az időszakban ugyanakkor Lengyelországban történt a legnagyobb növekedés, 18 százalékos. Lengyelországot Luxemburg követi 17 százalékos áramdíj növekedéssel, illetve Szlovénia, 16 százalékkal. Magyarországon 11,6 százalék volt az emelkedés.

Euróban kifejezve az átlagos háztartási áramdíj Bulgáriában volt a legalacsonyabb (8,2 euró/100 kWh), majd Franciaország következett, 10,6 euró/100 kWh-val, illetve a balti államok, 9 euró körüli díjjal. Magyarországon 15,96 euró volt az áramdíj.

Vásárlóerő-paritáson számolva, a legalacsonyabb elektromos árakat Finnországban találták (10,3 PPS, vagyis vásárlóerő-norma), majd Franciaország és Görögország következett.

Az EU-ban a legmagasabb díj ugyanakkor Magyarországon mutatkozott (24,3 PPS), Lengyelországot (22,0 PPS) és Németországot (21,4) megelőzve. A gázárakban az időszakban - nemzeti valutában számolva - a legnagyobb csökkenés Belgiumban mutatkozott (-29 százalék), míg a legnagyobb növekedés az EU egészében Magyarországon (+11,1 százalék). Az árnövekedésben Magyarország után, jóval lemaradva, 6-6 százalékos emelkedéssel Litvánia és Lengyelország következett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását