2024. április 26. - Ervin

Pintér: a lakosságszámhoz kell alakítani a rendőrség létszámát

A lakosság számához és a népsűrűségéhez kell igazítani a rendőrkapitányságok létszámát - válaszolt képviselői kérdésre Pintér Sándor kijelölt belügyminiszter a nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki budapesti ülésén.
2010. május 27. csütörtök 19:59 - HírExtra
A belügyi tárca vezetői posztjának várományosa a kinevezés előtti meghallgatásán egy kérdésre válaszolva kifejtette: vannak olyan területei az országnak, ahol "túlszolgálat" van, azaz több a rendőr, mint a szükséges. felidézte: 1992-1993 között az Országos Rendőr-főkapitányságon egy tanulmányt készítettek, amely megállapította, hogy a rendőri létszámot a legjobb a lakosság létszámához és a lakosság népsűrűségéhez alakítani.

Ezt a tanulmányt most felújították, és ennek az elvnek a figyelembe vételével kell újra elosztani a megyei rendőr-főkapitányságok és a 152 rendőrkapitányság létszámát - jelentette ki a bizottság ülésén a belügyminiszter-jelölt.

Felhívta a figyelmet arra: a lakosságszám és lakosság-sűrűség határozzák meg elsősorban a bűncselekmények elkövetésének helyszínét, egy adott terület bűnügyi fertőzöttségét.

A KDNP-s Földi László kérdésére, hogy miként képzeli ez 3.500 rendőr munkába állítását, emlékeztetett rá: 1998-ban, amikor átvette a Belügyminisztérium irányítását, jelentős rendőrhiánnyal küzdöttek, de 2002-ben, amikor átadta, az iskolából kibocsátott állomány "létszám feletti" volt, azaz fel lehet tölteni a rendőrségi státusokat. Közölte: reményei szerint négy év alatt ismét el lehet oda jutni hogy "a kontraszelekció leküzdésére alkalmas" létszámtöbblet legyen a rendőrségen.

Hangsúlyozta: az viszont, hogy az utcán több rendőr legyen, hamarabb elérhető cél. Mint mondta, nem új emberek felvételével kívánja ezt megoldani, hanem - a társszervek segítségével - a meglévő állományt a legveszélyeztetettebb területekre vezénylésével.

Példaként említette a Készenléti Rendőrség állományát, mint amit tartósan át lehet vezényelni a vidék egyes területeire, ahol a rendőrhiányra vezethető vissza a tulajdon elleni szabálysértések elkövetése. De - jegyezte meg - az irodákban ülőket is a közterületre vezényelhetik, annak érdekében, hogy több rendőr legyen az utcán és vegyen részt a bűnmegelőzésben.

Hangsúlyozta: "igazságos elosztást" szeretne, hogy ne legyenek közbiztonságilag privilegizált területei az országnak, de ez nem azt jelenti, hogy ahol most jó, ott le kell rontani a közbiztonságot, hanem fordítva, a jelenlegi legmagasabb szinthez kell csatlakoztatni a többi területet.

Arra a felvetésre, hogy hamarosan Románia is tagja lesz a schengeni övezetnek és ott megszűnik a határellenőrzés, hangsúlyozta: minden egyes kiképzett határőrre, rendőrre szükség van. Azt szeretné, ha rendőrségi szolgálatban maradnának és a közrend, közbiztonság fenntartásában vennének részt azok, akik jelenleg a román határ őrizetében vesznek részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását