2024. április 24. - György

"Az egész euróövezet jelentős reformokra szorul"

Az egész euróövezet, sőt maga az Európai Unió is jelentős intézményi és szerkezeti reformokra szorul, enélkül Európa lemarad, akár "fel is morzsolódik" a két nagy rivális, az Egyesült Államok és Kína között a világméretű gazdasági versenyben.
2010. május 27. csütörtök 19:51 - HírExtra
Mindezt Róna Péter és Heim Péter közgazdász fogalmazta meg szinte egybehangzóan, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) kerekasztal beszélgetésén csütörtökön Budapesten. Róna Péter kiemelte: az euróövezet mostani problémái rávilágítottak arra, hogy a valutaunió hosszabb távon nem működhet tovább a nemzeti fiskális politikák összehangolása nélkül.

Heim Péter pedig azt hangsúlyozta: most a legfontosabb a jelentős államháztartási deficitek lefaragása, de hosszabb távon a szerkezeti reformok és a demográfiai helyzet megoldása elengedhetetlen az Európai Unió jövője szempontjából.

Róna Péter elmondta: az már bebizonyosodott, hogy az eurózóna messze áll attól, hogy betöltse az optimális valutaövezet szerepét. Ez nemcsak a mostani sokkból, a görög válságból látszik, de az is igaz, hogy az Európai Központi Bank kamatpolitikája egészen másképp fejti ki hatását az egyes uniós, illetve euróövezeti tagállamokban, mivel az uniós nemzetgazdaságok igen eltérő fejlettséget mutatnak. Az egy vagy két százalékos uniós központi kamat egészen másképp hat például Görögországban, Spanyolországban, vagy Németországban, mivel a gazdaságok más szabályok, eltérő adózási előírások alapján működnek - mutatott rá.

Heim Péter szerint a mostani jelentős költségvetési hiányok azért is jelentenek nagy gondot, mert hosszabb távon inflációs nyomást fejthetnek ki, ezért minél előbb le kell faragni a magas deficiteket.

A magyar gazdaság egyik problémájának - szintén egybecsengően - a forint árfolyamának alakulását nevezték meg a neves közgazdászok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását