2024. május 2. - Zsigmond
Egy Hiller István által baloldali médiumoknak facsart tízmilliós pénzesőről írt szerdán a legnagyobb példányszámú jobboldali napilap. Az, amelyik százmilliókhoz jutott az elmúlt években is, az Orbán kormány idejéről nem is beszélve.
2010. május 27. csütörtök 15:01 - Nagy András
Milliós pénzesővel búcsúzik hivatalától Hiller István kulturális miniszter – közölte a Magyar Nemzet szerdán. A – fogalmazzunk úgy, a Fidesszel nem ellenséges – napilap azt írja, a kedvezményezettek között olyan „balliberális médiumok és szervezetek” vannak, mint a Hócipő, a Mozgó Világ, az ATV és a Pallas Páholy. A cikkíró mellékesen megjegyzi, hogy Hiller pár millióval miniszteri elődjét, Görgey Gábort is megsegítette.

A Nemzet szerint a hétvégén leköszönő oktatási és kulturális miniszter áprilisban ítélt oda „sokmillió” forintot az említett médiumoknak. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) honlapján közzétett adatokra hivatkozva név szerint említi Farkasházy Tivadart, illetve a „nevéhez köthető” Hócipőt, amely ötmillió forintot kapott a miniszteri keretből hat lapszám megjelentetésére.

Az ATV-n futó Reggeli jam kulturális blokkja húszmillió, míg a Mozgó Világ hétmillió forintnak örülhet. A Pallas Páholy 3,5 millió forinthoz jutott, ebből az összegből fedezik a Halhatatlanok Társulata örökös tagjai lábnyomatainak elhelyezését a budapesti Nagymező utcában, a „Pesti Broadwayn – olvasható a lapban.

Magyarázkodni – de miért is?


Teddy és a kriptofideszes média
„Aki a Hírtévére vagy az Echóra kapcsol, pontosan tudja, mit kap. Az ellenzéki médiában a másik oldal számára lényegében öt rovat létezik: kommunista, zsidó, milliárdos, korrupt, tehetségtelen (…) Arról sosem írnak, hogy milyen pénzekből alapították, Széles Gábor esetében világos, ott talán az érne meg egy misét, hogyan lehet, hogy miközben a Videoton és az Ikarus teljesen tönkrement, ő valahogy mindkettőből meggazdagodott. De a Heti Válasz kétmilliárdos apanázsa se téma már, akiket a Medgyessy-kormány is bátran megtámogatott utána százmillióval. A népszerű kriptofideszes portálok erről évek óta mélyen hallgatnak, a baloldal pedig nyolcévi uralkodás után most felejt el hagyni valami felületet magának, no nem mintha az szép dolog lenne, de e nélkül szóhoz sem fognak jutni. Ahogy a Helyi Téma se téma, pedig még két hete is hárommilliós helyet foglalt el benne a BKV tavaszváró villamos hirdetése…” – írta Farkasházy Tivadar a Hócipőben, az Az Újságírás vége 2. című cikkében 2010 márciusában.
A politikai felhangjai miatt meglehetősen kényes ügyben megkerestük az Oktatási és Kulturális minisztériumot, amelynek sajtóosztálya mostanáig nem válaszolt e-mailben feltett kérdéseinkre. Nyilatkozott viszont a cikk címében is megnevezett Hócipő alapítója, Farkasházy Tivadar.

A Heti Hetes állandó szereplője a HírExtrának először is azt mondta, a Magyar Nemzet azóta utazik rá, amióta megrágalmazták szocialista képviselők beszédének az írásával, s emiatt pert vesztettek vele szemben. Már csak azért is perelt, mert felér egy becsületsértéssel, hogy ilyen rossz beszédeket írna. A humoristát nem csak az zavarja, hogy ő és a Hócipő folyamatos támadásoknak van kitéve, hanem az is, hogy ilyenkor – ismertsége folytán – minden esetben magyarázkodásra kényszerül.

A Magyar Nemzet milliárdokat kapott az Orbán-kormány idején az államtól, de a szocialista kormányzás alatt is évente százmilliós reklámhoz jutott. A Heti választ másfél milliárd forintos állami forrásból alapította az Orbán-kormány. Őket erről soha nem kérdezik, nekem pedig folyamatosan válaszolnom kell olyan összegek ügyében, ami egy magánember számára nagy, de azokhoz a pénzekhez képest, amiket a kialakult jobboldali médiabirodalmak kaptak, elenyésző – mondta.

Egy utolsó pillanat töredéke

Farkasházy ráadásul arról is tájékozatta munkatársunkat, hogy erre az összegre, amit kulturális témákkal foglalkozó tartalmak előállítására fordítanak, már januárban beadták a pályázatukat, ennyit tehát az utolsó pillanatban történő kifizetésről. Egyébként állítja: ritkán pályáznak állami támogatásra, kormányzati hirdetések pedig még sosem jelentek meg náluk, a Hócipő teljes egészében az olvasók kezében van.

„Ez egy nagyon kis lap, amit folyamatosan támadnak a legnagyobb milliárdos jobboldali sajtóorgánumok. A sorsunk is az olvasók kezében van, amíg a kezükben tartanak minket, addig leszünk, ha nem, akkor megszűnünk. Ezt a lapot örömünkben csináljuk, nem egy üzleti vállalkozás. Ha az lenne, akkor tele lenne öv alatti poénokkal. E lap munkatársai, Megyesi Gusztáv, Váncsa István, Andrassew Iván, Lengyel László, Uj Péter, Kéri László, Para-Kovács Imre és haláláig nálunk publikált Faludy György valamint többször megtisztelt bennünket cikkével Fejtő Ferenc. Úgy gondolom, hogy egy ilyen lap nem méltatlan egy támogatásra” – közölte Farkasházy.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását