2022. január 19. - Sára, Márió

Románia kitart a megszorítások mellett

A heves tiltakozások ellenére kitart a korábban általa meghirdetett megszorítások mellett Traian Basescu román államfő, aki a bukaresti kormánykoalíciót támogató pártok törvényhozóival egyeztetett, és a drákói intézkedések támogatását kérte tőlük.
2010. május 26. szerda 11:23 - HírExtra
A politikus a kedden majdnem éjfélig tartó egyeztetéseket követően leszögezte, hogy meggyőződése szerint a 25 százalékos bércsökkentés és a 15 százalékos nyugdíjcsökkentés a legjobb döntés Románia számára, amely sürgősen a közkiadások lefaragására kényszerül. Basescu legfőbb érve az volt, hogy jelenleg a közalkalmazotti bérek, a nyugdíjak és a szociális kiadások az évi román büdzsé 63 százalékát teszik ki, ami lehetetlenné teszi, hogy az állam még beruházásokra is költsön.

Basescu leszögezte: a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) május elején kötött egyezség nyomán kidolgozott szándéklevelet a mostani változatban kell elfogadnia a kormánynak. Emil Boc miniszterelnök bejelentette már, hogy a kabinet a szerdai kormányülésen fogadja el a szándéklevelet.

A megszorító intézkedések gyakorlatba való átültetése érdekében azonban a kabinetnek egy törvénytervezetet is el kell még fogadnia. Várhatóan a parlamenti vitát megkerülő, úgynevezett felelősségvállalási eljárással terjesztik a parlament elé, hogy a megszorítások már június 1-jétől életbe léphessenek.

Az ellenzéknek eltökélt szándéka, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtson be a parlamentben a kormány ellen. Basescu azért találkozott külön a kormányoldal pártjaihoz tartozó törvényhozókkal, mert a kabinet fő erejét alkotó Demokrata Liberális Pártban (PD-L), a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben (RMDSZ), valamint a független honatyák és a nemzeti kisebbségek frakciójában egyaránt nagy az elégedetlenség a drákói megszorítások miatt, így előfordulhat, hogy a kormányoldal egyes honatyái is megszavazzák majd a kormány megbuktatására irányuló bizalmatlansági indítványt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását