2023. március 20. - Klaudia

Helyretennék a legnagyobb ópiumtermelő országot

Az afganisztáni helyzet stabilitásának kérdése szerepelt a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország külügyminisztereinek szombati trieszti tanácskozásán.
2009. június 27. szombat 16:19 - HírExtra
A nyolcak országcsoportjának (G8) tagjai - az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és Oroszország - afgán és pakisztáni kollégáikkal még pénteken nyilatkozatot fogadtak el az Afganisztán és a vele szomszédos térségekben keletkezett problémák rendezéséről. A legfőbb gondok között említették az erőszakot, terrorizmust, a fegyver-, kábítószer-, és emberkereskedelmet, a korrupciót, az emberjogsértéseket és a korlátozott gazdasági távlatokat.

A tanácskozáson részt vevő mintegy 45 küldött megvitatta a Pakisztán északnyugati részéből a harcok miatt elmenekült mintegy 2 és fél millió menekült kérdését is.

Richard Holbrooke, afganisztáni és pakisztáni ügyekben illetékes amerikai különmegbízott a találkozón bejelentette, hogy Washington felülvizsgálja eddigi politikáját az afganisztáni kábítószer-ellenes küzdelemben. Ezt követően nem a kábítószer-ültetvények megsemmisítésére összpontosítanak. Mint mondta ugyanis, ezek a programok eddig egyetlen egy dollárral sem csökkentették annak a pénznek a mennyiségét, amit a szélsőséges tálibok a kábítószeren nyertek. Ez a stratégia ráadásul a tálibok karjaiba taszította az afgán farmereket.

Afganisztánban állítják elő a világ ópiumtermelésének 93 százalékát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását